Kot2016 Napisano 16 Kwiecień 2023 Napisano 16 Kwiecień 2023 Witam, prośba o pomoc w identyfikacji kamieni. Pierwszy z nich, tłusty w dotyku, miękki, koloru metalicznego, dosyć lekki, rysuje jak ołówek, magnesu nie przyciąga, PinPointer reaguje. W środku rdzawego koloru.
0 Kot2016 Napisano 16 Kwiecień 2023 Autor Napisano 16 Kwiecień 2023 Drugi kamień, ciężki jak na swój rozmiar. Pinpointer reaguje, nie przyciąga magnesu, srebrny kolor, pokryty warstwą ,,spalenizny", twardy, wygląda jak zbitka srebrnego piasku. Podejrzewałem ,,mikę" ale ten minerał kruszy się w postaci blaszek. Posiadany przeze mnie kamień kruszy się jak piasek. Być może się mylę i jest to mika..
0 Kot2016 Napisano 16 Kwiecień 2023 Autor Napisano 16 Kwiecień 2023 Trzeci kamień, dużo nie mogę o nim napisać. Wygląda jak skamielina. Jeżeli to skamielina, to co to było?
0 Kot2016 Napisano 16 Kwiecień 2023 Autor Napisano 16 Kwiecień 2023 Czwarty kamień: pod światło zielonkawy kolor, w środku znajdują się jakby ,,skamieniałe gałązki".
0 Kee Napisano 17 Kwiecień 2023 Napisano 17 Kwiecień 2023 (edytowane) 4. Skamieniałe drewno. 1i2 to może być szlaka 5. Kolonia koralowca. 6. Koralowiec lub gąbka ale raczej gąbka. 3 gdzieś już widziałem ale na chwilę obecną nie jestem w stanie powiedzieć. Być może to skamieniałość śladowa (trace fossil) Edytowane 17 Kwiecień 2023 przez Kee 1
0 Kot2016 Napisano 17 Kwiecień 2023 Autor Napisano 17 Kwiecień 2023 (edytowane) Pierwszy znaleziony głęboko w ziemi, na początku podejrzewałem że może to być bryła grafitu. Ale czy grafit występuje poza miejscami wydobycia? Wiki:W przyrodzie bardzo rzadko spotyka się dobrze wykształcone kryształy grafitu. Najczęściej występuje w postaci agregatów łuseczkowych, blaszkowych lub w formie zbitej masy o szaroczarnej barwie. Jest to minerał giętki, ale nie sprężysty. Krajalny i nieprzezroczysty, w dotyku tłusty i brudzący. Występowanie: Tworzy znaczne nagromadzenia w postaci łupków grafitowych w okolicach Stronia Śląskiego oraz wkładki skał grafitowych napotykane koło Strzelina, Dzierżoniowa, Wałbrzycha i Bystrzycy Kłodzkiej. Występuje w wielu różnych skałach metamorficznych... W miejscu znalezienia nie występują żadne skały. Trzeci kamień, z tego co pamiętam podobnych kamieni było więcej. Zabrałem tylko jeden. Dzięki za odpowiedź. Pzdr. Edytowane 17 Kwiecień 2023 przez Kot2016
0 Kot2016 Napisano 17 Kwiecień 2023 Autor Napisano 17 Kwiecień 2023 Wrzucę jeszcze dwie fotki, pierwsza skamieniały ślimak. Druga, coś co przypomina grot. :) ale grotem nie jest. Info potwierdzone przez specjalistów...
Pytanie
Kot2016
Witam, prośba o pomoc w identyfikacji kamieni. Pierwszy z nich, tłusty w dotyku, miękki, koloru metalicznego, dosyć lekki, rysuje jak ołówek, magnesu nie przyciąga, PinPointer reaguje. W środku rdzawego koloru.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi