Skocz do zawartości
  • 0

Kamienie, ikdentyfikacja.

Kot2016

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Drugi kamień, ciężki jak na swój rozmiar. Pinpointer reaguje, nie przyciąga magnesu, srebrny kolor, pokryty warstwą ,,spalenizny", twardy, wygląda jak zbitka srebrnego piasku. Podejrzewałem ,,mikę" ale ten minerał kruszy się w postaci blaszek. Posiadany przeze mnie kamień kruszy się jak piasek. Być może się mylę i jest to mika..

20230414_123206.jpg

20230414_123213.jpg

20230414_123247.jpg

• 0

4. Skamieniałe drewno. 

1i2 to może być szlaka 

5. Kolonia koralowca. 

6. Koralowiec lub gąbka ale raczej gąbka. 

3 gdzieś już widziałem ale na chwilę obecną nie jestem w stanie powiedzieć. Być może to skamieniałość śladowa (trace fossil) 

Edytowane przez Kee
  • Super 1

• 0

Pierwszy znaleziony głęboko w ziemi, na początku podejrzewałem że może to być bryła grafitu. Ale czy grafit występuje poza miejscami wydobycia? Wiki:W przyrodzie bardzo rzadko spotyka się dobrze wykształcone kryształy grafitu. Najczęściej występuje w postaci agregatów łuseczkowych, blaszkowych lub w formie zbitej masy o szaroczarnej barwie. Jest to minerał giętki, ale nie sprężysty. Krajalny i nieprzezroczysty, w dotyku tłusty i brudzący. Występowanie: Tworzy znaczne nagromadzenia w postaci łupków grafitowych w okolicach Stronia Śląskiego oraz wkładki skał grafitowych napotykane koło Strzelina, Dzierżoniowa, Wałbrzycha i Bystrzycy Kłodzkiej. Występuje w wielu różnych skałach metamorficznych... W miejscu znalezienia nie występują żadne skały. Trzeci kamień, z tego co pamiętam podobnych kamieni było więcej. Zabrałem tylko jeden. Dzięki za odpowiedź. Pzdr.

Edytowane przez Kot2016