kolczyk96 Napisano 2 Kwiecień 2023 Napisano 2 Kwiecień 2023 Witam! Mój kolega miał dziadków mieszkających w Brześciu . Obecnie Białoruś. Przeglądając stare dokumenty zainteresował nas ten stary dokument z 1914 r. Czy ktoś z szanownych kolegów byłby w stanie to przetłumaczyć? Pozdrawiam! Marek.
kolczyk96 Napisano 4 Kwiecień 2023 Autor Napisano 4 Kwiecień 2023 Witam! Jeszcze raz bardzo dziękuję w imieniu swoim i kolegi. Już przekazuję. Pozdrawiam! Marek.
arklas Napisano 4 Kwiecień 2023 Napisano 4 Kwiecień 2023 Nie pasuje mi nazwa miasta. Jest podana gubernia lubelska, jest tytuł burmistrza, a Radzież w obwodzie brzeskim grodzieńskiej guberni to wieś.
kolczyk96 Napisano 4 Kwiecień 2023 Autor Napisano 4 Kwiecień 2023 Panie i Panowie więcej informacji podam w czwartek ponieważ kol. wyjechał. Jeżeli się nie mylę to chodzi o okolice Brześcia nad Bugiem. Pozdrawiam! Marek.
Dennis Napisano 4 Kwiecień 2023 Napisano 4 Kwiecień 2023 Okrągła pieczęć mówi, że chodzi o Radzyń (Podlaski). Miasto to przez większą część rozbiorowego okresu przynależało do guberni siedleckiej, ale od 1912 roku było w granicach właśnie guberni lubelskiej. A dokument jest datowany na rok 1914.
MonikaNJ Napisano 2 Kwiecień 2023 Napisano 2 Kwiecień 2023 A koleżanka może być ? Jest to "Certyfikat" wystawiony w parafii Radzież ( niestety nie umiem przeczytać nazwy wsi - Buchowle???) potwierdzający, że Karolina Michaiłowna Chorążewicz z domu Dzęga lat 24,, mieszkająca w tej parafii ; wyjeżdża do warszawskiej guberni na 14 dni. Rysopis wzrost średni, włosy ...?, twarz okrągła, oczy ciemne, znaków szczególnych brak.
kolczyk96 Napisano 3 Kwiecień 2023 Autor Napisano 3 Kwiecień 2023 Witam Koleżanki i Kolegów ! Kol. MonikaNJ . Przepraszam za moje faux-pas. Dziewczyny przez całe moje życie były na pierwszym miejscu. Świat bez Was dla mnie mógłby nie istnieć. Bardzo dziękuję Ci za zainteresowanie i szybką odpowiedź. Pozdrawiam! Marek.
MonikaNJ Napisano 5 Kwiecień 2023 Napisano 5 Kwiecień 2023 Hmmm , teraz patrzę, że nie spojrzałam na pieczątki; bardzo możliwe że źle odczytałam parafię, jeśli tak , przepraszam. Czasem trudno określić zapis rosyjski miejscowości i niestety zapis nazwiska również - jak to będzie na polski. Przejrzałam już wiele ksiąg pisanych zarówno w cyrylicy, grażdance jak i łacinie ale największy problem to i tak polski jurystyczny.
arklas Napisano 5 Kwiecień 2023 Napisano 5 Kwiecień 2023 Radzyń rzeczywiście pasuje. Piąty wiersz: въ гор. Радинѣ Кароли-[на] No i to nie parafia, a po prostu miasto. To jest dokument świecki, podpisany i podbity przez burmistrza.
MonikaNJ Napisano 3 Kwiecień 2023 Napisano 3 Kwiecień 2023 3 hours ago, kolczyk96 napisał: Witam Koleżanki i Kolegów ! Kol. MonikaNJ . Przepraszam za moje faux-pas. Dziewczyny przez całe moje życie były na pierwszym miejscu. Świat bez Was dla mnie mógłby nie istnieć. Bardzo dziękuję Ci za zainteresowanie i szybką odpowiedź. Pozdrawiam! Marek. Spokojnie, nie jestem agresywną feministką i nie zamierzam czuć się urażona, mam nadzieję że trochę pomogłam. Swoją drogą to super dokument nie tylko dlatego, że przetrwał w rodzinie ale przede wszystkim dlatego, że jest swego rodzaju paszportem. Skarb! Serio. Proszę przekazać koledze aby zachował go koniecznie, tym bardziej jeśli dotyczy antenatki. pozdrawiam monika
MonikaNJ Napisano 6 Kwiecień 2023 Napisano 6 Kwiecień 2023 fakt, zafiksowałam się na parafii a tam jest napisane "ujezd" a nie "prichod", poważny błąd. w piątym wierszu w nazwie miasta na końcu jest nie "jać" a "je"- Ѥ , tak czy siak Radzyń to poprawna nazwa.
arklas Napisano 6 Kwiecień 2023 Napisano 6 Kwiecień 2023 Ale Ѥ wyszło z użycia w XV wieku. Pisana jać wyglądała właśnie tak, jak w dokumencie (coś jakby: ıь), a czytano ją też jak „je” od kilkuset lat.
Pytanie
kolczyk96
Witam!
Mój kolega miał dziadków mieszkających w Brześciu . Obecnie Białoruś. Przeglądając stare dokumenty zainteresował nas ten stary dokument z 1914 r. Czy ktoś z szanownych kolegów byłby w stanie to przetłumaczyć?
Pozdrawiam!
Marek.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.