Skocz do zawartości
  • 0

Stary dokument pisany cyrylicą.

kolczyk96

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A koleżanka może być 😉?

Jest to "Certyfikat" wystawiony w parafii Radzież ( niestety nie umiem przeczytać nazwy wsi - Buchowle???) potwierdzający, że Karolina Michaiłowna Chorążewicz z domu Dzęga lat 24,, mieszkająca w tej parafii ; wyjeżdża do warszawskiej guberni na 14 dni.

Rysopis

wzrost średni, włosy ...?, twarz okrągła, oczy ciemne, znaków szczególnych brak.

2023-04-02.png

• 0

Witam Koleżanki i Kolegów !

Kol. MonikaNJ . Przepraszam za moje faux-pas. Dziewczyny przez całe moje życie były na pierwszym miejscu. Świat bez Was dla mnie mógłby nie istnieć. Bardzo dziękuję Ci za zainteresowanie i szybką odpowiedź.

Pozdrawiam!

Marek.

• 0
3 hours ago, kolczyk96 napisał:

Witam Koleżanki i Kolegów !

Kol. MonikaNJ . Przepraszam za moje faux-pas. Dziewczyny przez całe moje życie były na pierwszym miejscu. Świat bez Was dla mnie mógłby nie istnieć. Bardzo dziękuję Ci za zainteresowanie i szybką odpowiedź.

Pozdrawiam!

Marek.

Spokojnie, nie jestem agresywną feministką i nie zamierzam czuć się urażona😁, mam nadzieję że trochę pomogłam. Swoją drogą to super dokument nie tylko dlatego, że przetrwał w rodzinie ale przede wszystkim dlatego, że jest swego rodzaju paszportem. Skarb! Serio. Proszę przekazać koledze aby zachował go koniecznie, tym bardziej jeśli dotyczy antenatki. 

pozdrawiam monika

• Super 1

• 0

Okrągła pieczęć mówi, że chodzi o Radzyń (Podlaski). Miasto to przez większą część rozbiorowego okresu przynależało do guberni siedleckiej, ale od 1912 roku było w granicach właśnie guberni lubelskiej. A dokument jest datowany na rok 1914.

adler2.jpg.7e0a93f2d53199bc0933f4c277c29a13.jpg

• 0

Hmmm , teraz patrzę, że nie spojrzałam na pieczątki; bardzo możliwe że źle odczytałam parafię, jeśli tak , przepraszam. Czasem trudno określić zapis rosyjski miejscowości i niestety zapis nazwiska również - jak to będzie na polski. Przejrzałam już wiele ksiąg pisanych zarówno w cyrylicy, grażdance jak i łacinie ale największy problem to i tak polski jurystyczny. 

Edytowane przez MonikaNJ