kazioW24 Napisano 14 Marzec 2023 Napisano 14 Marzec 2023 Podobno pradziadek był urzędnikiem w Prusach Książęcych na kolei i to był jego zegarek służbowy ,ktoś spotkał się z podobnym. Zostały takie fanty po nim.
0 kazioW24 Napisano 14 Marzec 2023 Autor Napisano 14 Marzec 2023 Może zle zapytałem nie chodzi mi o zegarek tylko jak w tytule, czy ktoś spotkał się z tak sygnowanym etui na zegarek.
0 friendenemy Napisano 14 Marzec 2023 Napisano 14 Marzec 2023 Jeżeli etui jest oryginalne,to poprzez weryfikację zegarka i jego producenta można będzie coś więcej powiedzieć. Sama "kieszonka" może mieć różną proweniencję. Mogła być np. zamówiona indywidualnie.
0 kazioW24 Napisano 14 Marzec 2023 Autor Napisano 14 Marzec 2023 Zegarek jest prywatny i chyba w tamtym czasie nie było zegarków służbowych, sygnowanych, to zwykły niemiecki zegarek w srebrnej obudowie. Mnie interesuje samo etui z widocznym na nim orłem i nic więcej.
0 friendenemy Napisano 16 Marzec 2023 Napisano 16 Marzec 2023 To może inaczej, DUŻYMI LITERAMI I NA KOLOROWO... jeśli dany wyrób jest firmowym dodatkiem danego producenta do kompletu z zegarkiem,to po podaniu choćby nazwy producenta i modelu zegarka można w katalogach podjąć próbę odszukania wariantów oferowanych wyrobów i ewentualnych dodatków. Jeśli chcesz "enigmatyzowac" i po prostu chwalić się czymś, to radź sobie samodzielnie.
0 Sedco Express Napisano 17 Marzec 2023 Napisano 17 Marzec 2023 W dniu 15.03.2023 o 00:41, kazioW24 napisał: Zegarek jest prywatny i chyba w tamtym czasie nie było zegarków służbowych, sygnowanych, to zwykły niemiecki zegarek w srebrnej obudowie. Mnie interesuje samo etui z widocznym na nim orłem i nic więcej. Jak nic więcej to działaj sam, powodzenia i nie zadawaj więcej pytań !
0 kazioW24 Napisano 17 Marzec 2023 Autor Napisano 17 Marzec 2023 (edytowane) No i co on wniesie, teraz będziecie sie rozpisywać o zegarku ,a nikt nie wspomni słowem o temacie z tytułu, dlatego nie widziałem sensu dodawania zdjęć zegarka. Tak więc proszę nie pisać o zegarku tylko o tym konkretny etui na zegarek kieszonkowy ,bo na 100% to nie jest komplet. Sedeco Express no zabłyśnij teraz ,na całe szczęście to nie jest twoje prywatne forum i nawet nie jesteś tu kimś ważnym ,więc nie mów innym co mają robić czekam co masz aktualnie do powiedzenia, bo sugerowałeś że posiadasz wiedzę na temat tego etui i zapewne poprzesz swą wypowiedz na konkretnych udokumentowanych przykładach. Edytowane 17 Marzec 2023 przez kazioW24
0 kazioW24 Napisano 17 Marzec 2023 Autor Napisano 17 Marzec 2023 Faktycznie zabłysnąłeś to, tak nabijasz sobie licznik ,czy masz jednak jakąkolwiek wiedzę ,bo na tą chwilę nic mądrego nie wniosłaś do wątku.
0 friendenemy Napisano 17 Marzec 2023 Napisano 17 Marzec 2023 (edytowane) KazioW24, ale z ciebie burak. Skoro wiesz, że etui nie jest od kompletu i że jest pozostałością po kimś konkretnym, to wiesz już wszystko. Jeśli to zamówienie indywidualne,to nie licz na szczegóły. A wzór na etui ,to nie sygnatura tylko motyw np. patriotyczny. Edytowane 17 Marzec 2023 przez friendenemy 1
0 kazioW24 Napisano 17 Marzec 2023 Autor Napisano 17 Marzec 2023 Prezes od początku pisałem że nie ma to sensu lecz się upieraliście, a etui to nie jest zamówienie prywatne wygląda jak przydział służbowy , logo to orzeł Królestwa Niemieckiego i nikt by nie robił matrycy do wybijania dla jednego egzemplarza. Lecz wy twierdziliście że zegarek na wszystko odpowie to teraz się popiszcie.
0 friendenemy Napisano 18 Marzec 2023 Napisano 18 Marzec 2023 Człowieku,ty naprawdę masz problemy z logiką,albo po prostu chcesz się pochwalić. Sam piszesz, że nie jest to komplet od zegarka, nie jest to zamówienie indywidualne tylko przydział służbowy po kimś kto pracował na kolei, więc czego jeszcze więcej chcesz? Oznaczen producenta nie ma, albo ich nie pokazujesz, więc proponuję wizytę u wróżki, to może cię zaspokoi informacja z jakiego zwierza jest skóra.
0 kazioW24 Napisano 18 Marzec 2023 Autor Napisano 18 Marzec 2023 Gdybyś zadał sobie trochę trudu i przeczytał pierwszy wpis, a nie zamulił głowę jakimś zegarkiem ,to dowiedział byś się że pytam czy ktoś spotkał się z podobnym etui ,czy był to element munduru przypisany do konkretnej funkcji, czy występował w całych Niemczech czy tylko np.w Prusach Książęcych. Musiałem rozwinąć zapytanie bo mogło być za mało precyzyjne dla co niektórych, ale zegarek odpowie podobno na wszystkie pytania i jakoś widać nie zrobił tego jak pisałem.
Pytanie
kazioW24
Podobno pradziadek był urzędnikiem w Prusach Książęcych na kolei i to był jego zegarek służbowy ,ktoś spotkał się z podobnym. Zostały takie fanty po nim.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi