Skocz do zawartości
  • 0

Talerz Villeroy Boch

Pytanie

Napisano (edytowane)

Cześć! Na działce rekreacyjnej ROD zakupionej wraz z mężem znalazłam po poprzednich właścicielach bardzo ciekawe talerze. Bez zastanowienia używaliśmy ich na co dzień, aż pewnego dnia zaczęłam zastanawiać się nad pieczęcią z tyłu i dowiedziałam się wstępnie, że są stare. Czy ktoś z Was moze napisać o nich coś więcej? Czy są coś warte? Dziękuję za pomoc :)

IMG20230130192915.jpg

IMG20230130192909.jpg

Edytowane przez ann

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

image.png.b8ddb087c406123a3ab5098117fdd8ef.png

Nie starsze niż 1894 kiedy to wprowadzono do użytku termin "gesetzlich geschützt". Ale w tym przypadku to 1910 jak piszą.

Górny kres to 1919.

Edytowane przez Dennis
  • 0
Napisano

Czołem Waszmościom.

14 minut temu, Dennis napisał:

Górny kres to chyba 1919.

Górny kres będzie - również - pod względem "dodatku" do logo.

W 1919 r. Wallerfangen/Vaudrevange stał się częścią obszaru Saary - uzgodnionego w traktacie wersalskim.

Wtedy dodatkiem do logo na stemplu, było - „Made in Saar Basin”.

1.stempel.JPG.8286325219904f29ed62a31cbb0311f6.JPG

pzdr.

stani

• 0
Napisano

Dziękuję za odpowiedzi :) nie spodziewałam się, że zwykle talerzyki w owoce okażą się tak interesującym kawałkiem historii. Czy one są coś warte i opłaca mi się je gdzieś sprzedać, czy używać nadal i cieszyć się, że skarbu? Wklejam z innego talerzyka lepsze logo

IMG20230130231526.jpg

• 0
Napisano

Niestety nie jest to porcelana a porcelit fajansowy co widać po spękaniu szkliwa co jest cechą charakterystyczną fajansu , Jak się popuka palcem w talerz to daje taki pustawy głuchy dźwięk. Villeroy & Bosch to wytwórnia  masowej produkcji o niewielkiej wartości i tania w produkcji do zaspakajania potrzeb mas a nie produkcja luksusowa. Talerze  z nakładaną kalkomanią a nie ręcznie malowane . Villeroy & Bosch istnieje do nadal i nadal w produkcji są wyroby fajansowe jak i porcelanowe. Nie zalecam sprzedawać bo wartość bardzo mierna , za to jak się podobają używać aż do ich zużycia. 

• 0
Napisano

Dziekuję za informację :) będziemy w takim razie używać. Nasze dzieci je bardzo lubią. Fajnie znać historię tych talerzyków! Pozdrawiam serdecznie