Skocz do zawartości
  • 0

Rosyjski zapalnik

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

niestety StugIII mylisz się , ten co dałeś link do Allegro to istotnie Rosyjski szrapnelowy I wojenny , a ten to II wojenny i nie jest do szrapnela a do odłamkowego radziecki nie carski

• 0
Napisano

Szrapnelowe zapały są charakterystyczne bo posiadają wejście do rurki ogniowej która połączona jest z materiałem miotającym w dnie szrapnela. Zapał szrapnelowy nie posiada tak dużo materiału wybuchowego w sobie  jak posiadają zapały do pocisków odłamkowych czy moździerzy. Zadaniem zapału szrapnelowego jest podanie ognia w rurkę ogniową i odpalenie materiału wybuchowego w dnie pocisku który wypchnie z szklanki pocisku kulki i zapalnik a co powoduje wyhamowanie samej szklanki w locie i swobodny jej spadek " szklanka ma zdecydowanie niższą prędkość niż zapalnik i kulki i często nie dolatuje do miejsca ostrzału".

• 0
Napisano (edytowane)
14 minut temu, Landszaft napisał:

Szrapnelowe zapały są charakterystyczne bo posiadają wejście do rurki ogniowej która połączona jest z materiałem miotającym w dnie szrapnela. Zapał szrapnelowy nie posiada tak dużo materiału wybuchowego w sobie  jak posiadają zapały do pocisków odłamkowych czy moździerzy. Zadaniem zapału szrapnelowego jest podanie ognia w rurkę ogniową i odpalenie materiału wybuchowego w dnie pocisku który wypchnie z szklanki pocisku kulki i zapalnik a co powoduje wyhamowanie samej szklanki w locie i swobodny jej spadek " szklanka ma zdecydowanie niższą prędkość niż zapalnik i kulki i często nie dolatuje do miejsca ostrzału".

Dokładnie. Ten typowo z ogórka i to raczej 120tki. 82 na moje oko by mniej go rozwalił. ładunek wybuchowy jest z przodu pocisku i wyrzuca ulotki czy flarę. Na części się nada. 

Edytowane przez Julekcezar
  • 0
Napisano

Julek właśnie jestem ciekaw jak rozwiązano w ruskich ogórkach z tym zapalnikiem wyrzucenie ulotek?. widać że ciśnienie jest znaczne bo na zapalnikach gwint mocujący jest kielichowato rozszerzony od gazów wypychających . Jak piszesz że materiał wybuchowy był z przodu pocisku to zastanawiam się jakim cudem nie zniszczył ulotek ??, Przecież je trzeba jakoś z ogórka wypchnąć , a ogórek jak sami wiemy to ma kształt taki że nie da się żadnego wypychacza zastosować . Nie mam żadnego schematu czy rysunku jak to ustrojstwo działało że rozrzucało ulotki nie niszcząc ich .

• 0
Napisano
33 minuty temu, Landszaft napisał:

Julek właśnie jestem ciekaw jak rozwiązano w ruskich ogórkach z tym zapalnikiem wyrzucenie ulotek?. widać że ciśnienie jest znaczne bo na zapalnikach gwint mocujący jest kielichowato rozszerzony od gazów wypychających . Jak piszesz że materiał wybuchowy był z przodu pocisku to zastanawiam się jakim cudem nie zniszczył ulotek ??, Przecież je trzeba jakoś z ogórka wypchnąć , a ogórek jak sami wiemy to ma kształt taki że nie da się żadnego wypychacza zastosować . Nie mam żadnego schematu czy rysunku jak to ustrojstwo działało że rozrzucało ulotki nie niszcząc ich .

Była stalowa przegroda. Dość gruba. A przynajmniej była w pociskach artyleryjskich, ogórki agitacyjne które miałem w rękach byly pozbawione wszelkich elementów pomagających ustalić ich budowę. Ale podejrzewam że też tam była podobna. 

• 0
Napisano
On 12.01.2023 o 01:19, Landszaft napisał:

tak wygląda przekrój zapału do szrapnela 76,2 carski

Russe22sSchema2.jpg

Witam. Z jakiej to książki? będę wdzięczny za odpowiedź

• 0
Napisano
W dniu 12.01.2023 o 07:45, Julekcezar napisał:

To do ruskich ogórków agitacyjnych/oświetleniowych...

Do oświetleniowych tak, do agitacyjnych nie, bo takich modeli w okresie powojennym już nie produkowano - tak, zapalnik jest powojenny, model nazywa się TMO. Na niektórych poligonach z okresu PRL wychodzi tego zatrzęsienie, jak przeprowadzaliśmy oczyszczanie saperskie poligonu w Muszakach, wyszło korpusów pocisków z tymi zapalnikami kilka ton. 

gh.jpg