niechludow Napisano 9 Styczeń 2023 Share Napisano 9 Styczeń 2023 To zapewne carski zapalnik , prawdopodobnie od szrapnela. Oprócz skali odległości widoczne bicie 681 T. Ktoś podpowie typ tego sprzętu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Stug III Napisano 9 Styczeń 2023 Share Napisano 9 Styczeń 2023 Tak, carski zapalnik od szrapnela 76,2mm. Tu masz podobny tylko, z mosiężną (chyba) częścią zapalnika -> https://allegrolokalnie.pl/oferta/szrapnel-762-mm-carska-rosja-przekroj-pocisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 12 Styczeń 2023 Share Napisano 12 Styczeń 2023 niestety StugIII mylisz się , ten co dałeś link do Allegro to istotnie Rosyjski szrapnelowy I wojenny , a ten to II wojenny i nie jest do szrapnela a do odłamkowego radziecki nie carski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 12 Styczeń 2023 Share Napisano 12 Styczeń 2023 tak wygląda przekrój zapału do szrapnela 76,2 carski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 12 Styczeń 2023 Share Napisano 12 Styczeń 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 12 Styczeń 2023 Share Napisano 12 Styczeń 2023 widać różnicę , Możesz odkręcić pierwszy grzybek czubka jest na gwincie. Nie mogę znaleźć schematu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Stug III Napisano 12 Styczeń 2023 Share Napisano 12 Styczeń 2023 Faktycznie, ale szukałem w pociskach odłamkowych i nie byłem w stanie znaleźć pocisku z podobnym zapalnikiem... Tutaj natomiast, widać ten sam zapalnik i jest podpisany od szrapnela-> https://myvimu.com/exhibit/48539817-zapalnik-rosyjski-do-szrapnela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Julekcezar Napisano 12 Styczeń 2023 Share Napisano 12 Styczeń 2023 To do ruskich ogórków agitacyjnych/oświetleniowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 12 Styczeń 2023 Share Napisano 12 Styczeń 2023 Szrapnelowe zapały są charakterystyczne bo posiadają wejście do rurki ogniowej która połączona jest z materiałem miotającym w dnie szrapnela. Zapał szrapnelowy nie posiada tak dużo materiału wybuchowego w sobie jak posiadają zapały do pocisków odłamkowych czy moździerzy. Zadaniem zapału szrapnelowego jest podanie ognia w rurkę ogniową i odpalenie materiału wybuchowego w dnie pocisku który wypchnie z szklanki pocisku kulki i zapalnik a co powoduje wyhamowanie samej szklanki w locie i swobodny jej spadek " szklanka ma zdecydowanie niższą prędkość niż zapalnik i kulki i często nie dolatuje do miejsca ostrzału". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Julekcezar Napisano 12 Styczeń 2023 Share Napisano 12 Styczeń 2023 (edytowane) 14 minut temu, Landszaft napisał: Szrapnelowe zapały są charakterystyczne bo posiadają wejście do rurki ogniowej która połączona jest z materiałem miotającym w dnie szrapnela. Zapał szrapnelowy nie posiada tak dużo materiału wybuchowego w sobie jak posiadają zapały do pocisków odłamkowych czy moździerzy. Zadaniem zapału szrapnelowego jest podanie ognia w rurkę ogniową i odpalenie materiału wybuchowego w dnie pocisku który wypchnie z szklanki pocisku kulki i zapalnik a co powoduje wyhamowanie samej szklanki w locie i swobodny jej spadek " szklanka ma zdecydowanie niższą prędkość niż zapalnik i kulki i często nie dolatuje do miejsca ostrzału". Dokładnie. Ten typowo z ogórka i to raczej 120tki. 82 na moje oko by mniej go rozwalił. ładunek wybuchowy jest z przodu pocisku i wyrzuca ulotki czy flarę. Na części się nada. Edytowane 12 Styczeń 2023 przez Julekcezar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 12 Styczeń 2023 Share Napisano 12 Styczeń 2023 Julek właśnie jestem ciekaw jak rozwiązano w ruskich ogórkach z tym zapalnikiem wyrzucenie ulotek?. widać że ciśnienie jest znaczne bo na zapalnikach gwint mocujący jest kielichowato rozszerzony od gazów wypychających . Jak piszesz że materiał wybuchowy był z przodu pocisku to zastanawiam się jakim cudem nie zniszczył ulotek ??, Przecież je trzeba jakoś z ogórka wypchnąć , a ogórek jak sami wiemy to ma kształt taki że nie da się żadnego wypychacza zastosować . Nie mam żadnego schematu czy rysunku jak to ustrojstwo działało że rozrzucało ulotki nie niszcząc ich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Julekcezar Napisano 12 Styczeń 2023 Share Napisano 12 Styczeń 2023 33 minuty temu, Landszaft napisał: Julek właśnie jestem ciekaw jak rozwiązano w ruskich ogórkach z tym zapalnikiem wyrzucenie ulotek?. widać że ciśnienie jest znaczne bo na zapalnikach gwint mocujący jest kielichowato rozszerzony od gazów wypychających . Jak piszesz że materiał wybuchowy był z przodu pocisku to zastanawiam się jakim cudem nie zniszczył ulotek ??, Przecież je trzeba jakoś z ogórka wypchnąć , a ogórek jak sami wiemy to ma kształt taki że nie da się żadnego wypychacza zastosować . Nie mam żadnego schematu czy rysunku jak to ustrojstwo działało że rozrzucało ulotki nie niszcząc ich . Była stalowa przegroda. Dość gruba. A przynajmniej była w pociskach artyleryjskich, ogórki agitacyjne które miałem w rękach byly pozbawione wszelkich elementów pomagających ustalić ich budowę. Ale podejrzewam że też tam była podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawlaak Napisano 18 Listopad Share Napisano 18 Listopad On 12.01.2023 o 01:19, Landszaft napisał: tak wygląda przekrój zapału do szrapnela 76,2 carski Witam. Z jakiej to książki? będę wdzięczny za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 19 Listopad Share Napisano 19 Listopad z netu z francuskiej strony o zapałach , ale pewnikiem zdjęcie z jakiejś starej pozycji z okresu międzywojnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawlaak Napisano 19 Listopad Share Napisano 19 Listopad 35 minutes ago, Landszaft napisał: Aha. Dzięki za info. Będę szukał dalej może coś znajdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 19 Listopad Share Napisano 19 Listopad adres do strony francuskiej masz na tej fotografii w dolnym prawym rogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
niechludow
To zapewne carski zapalnik , prawdopodobnie od szrapnela. Oprócz skali odległości widoczne bicie 681 T. Ktoś podpowie typ tego sprzętu?
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi