Woodhaven Napisano 18 Grudzień 2022 Share Napisano 18 Grudzień 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 18 Grudzień 2022 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merill_Marauder Napisano 18 Grudzień 2022 Share Napisano 18 Grudzień 2022 To tam w tej chwili jest jeden z symboli muzealnictwa rodem z trzeciego świata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 18 Grudzień 2022 Share Napisano 18 Grudzień 2022 18 godzin temu, Woodhaven napisał: Does it come from The Czarna Nida River? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 19 Grudzień 2022 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2022 4 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Does it come from The Czarna Nida River? 5 bm odwiedziłem ja w The American Heritage Museum at the Collings Foundation Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merill_Marauder Napisano 19 Grudzień 2022 Share Napisano 19 Grudzień 2022 (edytowane) Mi chodziło raczej o fakt, iż mieli oryginalną Panterę, wywiezioną z Monachium, z absolutnie ostatniej serii produkcyjnej, tak ostatniej, że czołgi były już składane na poligonie Grafenwöhr. W oryginalnym dwukolorowym kamuflażu z zielonym naniesionym bezpośrednio na miniowy podkład. Czołg stał w jakiejś izbie pamięci Pattona, czy czym tak kolekcja była. Stamtąd ani chybi został przeniesiony pod chmurkę do Aberdeen (charakterystyczne jasnoszare albo białe malowanie. W sumie nigdy nie rozumiałem dlaczego w Aberdeen tak malują eksponaty), a teraz stoi pod wiatą zasadniczo skanibalizowana z większości łatwych do usunięcia elementów. Dobrze, że charakterystyczny wysoki wentylator się ostał. EDIT: Z ostatniej serii produkcyjnej firmy MAN. Składanych jeszcze w kwietniu 1945. Edytowane 19 Grudzień 2022 przez Merill_Marauder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 21 Grudzień 2022 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2022 W dniu 19.12.2022 o 06:45, Merill_Marauder napisał: Mi chodziło raczej o fakt, iż mieli oryginalną Panterę, wywiezioną z Monachium, z absolutnie ostatniej serii produkcyjnej, tak ostatniej, że czołgi były już składane na poligonie Grafenwöhr. W oryginalnym dwukolorowym kamuflażu z zielonym naniesionym bezpośrednio na miniowy podkład. Czołg stał w jakiejś izbie pamięci Pattona, czy czym tak kolekcja była. Stamtąd ani chybi został przeniesiony pod chmurkę do Aberdeen (charakterystyczne jasnoszare albo białe malowanie. W sumie nigdy nie rozumiałem dlaczego w Aberdeen tak malują eksponaty), a teraz stoi pod wiatą zasadniczo skanibalizowana z większości łatwych do usunięcia elementów. Dobrze, że charakterystyczny wysoki wentylator się ostał. EDIT: Z ostatniej serii produkcyjnej firmy MAN. Składanych jeszcze w kwietniu 1945. PzKpfw V Ausf.G, II./Pz.Rgt.22 Fahrgestell number 121455, wyprodukowana w zakładach M.A.N. w kwietniu 1945 Pojazd należał do Panzer Regiment 22 ( 21 PzDiv ). 6 kwietnia 45 II./Pz.Rgt.22 otrzymuje 22 nowych Panther z rozkazem udania się do Bambergu. Rozkazy wkrótce zmieniono i oddział dołączono Kampfgruppe von Hobe ( "Panzer-Brigade XIII" ). Kampfgruppe von Hobe walczy w okolicach Norymbergii z oddziałami 12 dywizji pancernej US. Po walkach w Norymbergii oddział wycofuje się przez Monachium do Austrii. Pojazd został porzucony przez załogę w Monachium przy Karlsplatz a powodu braku paliwa. Po zakończeniu wojny trafia do Aberdeen Proving Grounds, skąd w 1946 roku zostaje przewieziony do Armored School Museum w Fort Knox. W roku 2010 razem z innymi czołgami trafia do Fort Benning. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merill_Marauder Napisano 22 Grudzień 2022 Share Napisano 22 Grudzień 2022 (edytowane) No właśnie ten. Jak można, było tak unikalny czołg tak spieprzyć? No i nie w zakładach MAN bo te już były zniszczone w bombardowaniu. Edytowane 22 Grudzień 2022 przez Merill_Marauder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi