Merill_Marauder Napisano 18 Grudzień 2022 Napisano 18 Grudzień 2022 To tam w tej chwili jest jeden z symboli muzealnictwa rodem z trzeciego świata? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 18 Grudzień 2022 Napisano 18 Grudzień 2022 18 godzin temu, Woodhaven napisał: Does it come from The Czarna Nida River? Cytuj
Woodhaven Napisano 19 Grudzień 2022 Autor Napisano 19 Grudzień 2022 4 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Does it come from The Czarna Nida River? 5 bm odwiedziłem ja w The American Heritage Museum at the Collings Foundation Cytuj
Merill_Marauder Napisano 19 Grudzień 2022 Napisano 19 Grudzień 2022 (edytowane) Mi chodziło raczej o fakt, iż mieli oryginalną Panterę, wywiezioną z Monachium, z absolutnie ostatniej serii produkcyjnej, tak ostatniej, że czołgi były już składane na poligonie Grafenwöhr. W oryginalnym dwukolorowym kamuflażu z zielonym naniesionym bezpośrednio na miniowy podkład. Czołg stał w jakiejś izbie pamięci Pattona, czy czym tak kolekcja była. Stamtąd ani chybi został przeniesiony pod chmurkę do Aberdeen (charakterystyczne jasnoszare albo białe malowanie. W sumie nigdy nie rozumiałem dlaczego w Aberdeen tak malują eksponaty), a teraz stoi pod wiatą zasadniczo skanibalizowana z większości łatwych do usunięcia elementów. Dobrze, że charakterystyczny wysoki wentylator się ostał. EDIT: Z ostatniej serii produkcyjnej firmy MAN. Składanych jeszcze w kwietniu 1945. Edytowane 19 Grudzień 2022 przez Merill_Marauder Cytuj
Woodhaven Napisano 21 Grudzień 2022 Autor Napisano 21 Grudzień 2022 W dniu 19.12.2022 o 06:45, Merill_Marauder napisał: Mi chodziło raczej o fakt, iż mieli oryginalną Panterę, wywiezioną z Monachium, z absolutnie ostatniej serii produkcyjnej, tak ostatniej, że czołgi były już składane na poligonie Grafenwöhr. W oryginalnym dwukolorowym kamuflażu z zielonym naniesionym bezpośrednio na miniowy podkład. Czołg stał w jakiejś izbie pamięci Pattona, czy czym tak kolekcja była. Stamtąd ani chybi został przeniesiony pod chmurkę do Aberdeen (charakterystyczne jasnoszare albo białe malowanie. W sumie nigdy nie rozumiałem dlaczego w Aberdeen tak malują eksponaty), a teraz stoi pod wiatą zasadniczo skanibalizowana z większości łatwych do usunięcia elementów. Dobrze, że charakterystyczny wysoki wentylator się ostał. EDIT: Z ostatniej serii produkcyjnej firmy MAN. Składanych jeszcze w kwietniu 1945. PzKpfw V Ausf.G, II./Pz.Rgt.22 Fahrgestell number 121455, wyprodukowana w zakładach M.A.N. w kwietniu 1945 Pojazd należał do Panzer Regiment 22 ( 21 PzDiv ). 6 kwietnia 45 II./Pz.Rgt.22 otrzymuje 22 nowych Panther z rozkazem udania się do Bambergu. Rozkazy wkrótce zmieniono i oddział dołączono Kampfgruppe von Hobe ( "Panzer-Brigade XIII" ). Kampfgruppe von Hobe walczy w okolicach Norymbergii z oddziałami 12 dywizji pancernej US. Po walkach w Norymbergii oddział wycofuje się przez Monachium do Austrii. Pojazd został porzucony przez załogę w Monachium przy Karlsplatz a powodu braku paliwa. Po zakończeniu wojny trafia do Aberdeen Proving Grounds, skąd w 1946 roku zostaje przewieziony do Armored School Museum w Fort Knox. W roku 2010 razem z innymi czołgami trafia do Fort Benning. Cytuj
Merill_Marauder Napisano 22 Grudzień 2022 Napisano 22 Grudzień 2022 (edytowane) No właśnie ten. Jak można, było tak unikalny czołg tak spieprzyć? No i nie w zakładach MAN bo te już były zniszczone w bombardowaniu. Edytowane 22 Grudzień 2022 przez Merill_Marauder Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi