Duncam Posted April 15, 2004 Author Share Posted April 15, 2004 Do wsztstkich miłośników tematu Pociag Pancerny nr 74. Sprawa się rozwiązała. Oto wyjaśnienie zagadki:29 VII 1944Meldunek dowódcy Niemieckiego Pociągu Pancernego nr 74 do sztabu 9. Armii o zniszczeniu pociągu przez nieprzyjaciela.Pociąg pancerny nr 74 został dziś rano o godz. 7.30 pod Pogorzelą , 5 km na wschód od Otwocka, ostrzelany przez 4-6 czołgów nieprzyjaciela i zniszczony.Środki ogniowe pociągu pancernego walczyły aż do całkowitego wykruszenia się ich obsług. Ogólne straty: 1 oficer, 2 podoficerów, 30 szeregowych. Dowódcy jednej z lekkich haubic baterii pociągu pancernego udało się przy tym na pewno podpalić jeden czołg.Próbowano wycofać stamtąd pociąg pancerny. Maszynista próbował pociąg wycofać, aby wyciągnąć go spod ognia. Jednak po 150 m jazdy lokomotywa otrzymała wiele trafień i pociąg został unieruchomiony. Po utracie broni pociąg został wysadzony.To kończy sprawę. Ja nadmienię jedynie, że ten a pewno podpalony czołg" jest pocieszeniem i usprawiedliwieniem przed górą", bo Rosjanie w walce z 74 nie strali czołgu bezpowrotnie. Nie sposób natomiast ustalić, co pociąg zniszczyło. Tam szalały jednocześnie: 58 BPancGw, 109 BPanc i 5 Samodzielny Pułk Motocyklowy (miał 10 Walentynek" MK IX).Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 16, 2004 Share Posted April 16, 2004 Duncam - a masz jakieś informacje dotyczące tych dwóch niemieckich pociągów pancernych zniszczonych koło Końskich 17.I.1945 r.?pzdrbjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duncam Posted April 16, 2004 Author Share Posted April 16, 2004 Niestety jeszcze nie :-(Ale może za pewien czas... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 16, 2004 Share Posted April 16, 2004 Fajnie - czekam z niecierpliwością! Pozdrawiam!bjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
HUBERTUS 1656 Posted April 17, 2004 Share Posted April 17, 2004 Fajne informacje a nie znajdziesz czegos o działalnosci 73 dyw piech w tym rejonie a zwłaszcza dzielnej załogi schronów pod Dąbrówką.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
hun88 Posted April 18, 2004 Share Posted April 18, 2004 Witam!Mam pytanie z kad w takim razie wziela sie informacja o pociagu pod Aninem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duncam Posted April 18, 2004 Author Share Posted April 18, 2004 Skąd ten Anin, to nie mam pojęcia. W Aninie Niemcy siedzieli do 10 IX 1944. Na tej linii kolejowej walczył też rosyjski pociąg (jesień), może wtedy ludzie zapamiętali pociąg pancerny.A co do 73. DP to danych, i owszem, mam sporo.Bunkry mówicie...Poszukam, zobaczę. Pod Otwockiem i Karczewem walczył 70 pp z 73. DP oraz jeden batalion samodzielny. 28-29 lipca 1944.Poszukam w meldunkach frontowych... Link to comment Share on other sites More sharing options...
HUBERTUS 1656 Posted April 21, 2004 Share Posted April 21, 2004 Nie chciałbyś się podzielić trochę swoimi wiadomościami na privie?,mieszkam w tych stronach(Karczew)i zajmuje się odkopywaniem schronów na Dąbrowieckiej Górze tak więc ten temat jest dla mnie bardzo ważny. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szaman Posted April 21, 2004 Share Posted April 21, 2004 Dzieki ktos w konicu potwietdzil to co pisałem już wiele razy Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duncam Posted April 21, 2004 Author Share Posted April 21, 2004 Hubertus, w CBW, w tak zwanym wolnym dostępie (książki koło czytelni) znajdziesz Wojskowy Przegląd Historyczny, nr 2 z 1989 roku. Tam znajdziesz Sprawozdanie dowódcy 2 APanc o bitwie pod Warszawą". O Dąbrowce nic tam, ale artykuł zawiera dwie, jak myślę, interesujące Ciebie mapy. Pierwsza: rozmieszczenie wojsk w okolicach Karczew-Otwock pod koniec lipca. Druga, niestety nieco schematyczna, rozmieszczenie fortyfikacji niemieckich na przedpolu praskim.Ta Dąbrówka to taka czarna dziura". Walczył w tym rejonie 70 pułk niemiecki, ale tylko ze dwa dni. A może i to nie całkiem.W Karczewiu Niemcy mieli 994. batalion ochrony i też właśnie 70 pułk (jeden batalion pułku?) Około 11 rano 29 lipca do Karczewa wdarł się 5 Samodzielny Pułk Motocyklowy i rozbił 994 batalion ochrony, który nawiał do Otwocka.A te bunkry... były tam pozostałości po walce (łuski itp), bo możliwe, że te bunkry Niemcy oddali bez walki. No, ale to tylko przypuszczenie.pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
HUBERTUS 1656 Posted April 22, 2004 Share Posted April 22, 2004 Serdeczne dzięki.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
HUBERTUS 1656 Posted April 23, 2004 Share Posted April 23, 2004 Informowałeś że ma się ukazać jakaś publikacja o walkach na przedpolu Warszawy mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
HUBERTUS 1656 Posted April 24, 2004 Share Posted April 24, 2004 Duncan nie bądź taki tajemniczy napisz coś o tej nowej lekturze.mój mail :hubert-trzepalka@wp.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duncam Posted April 24, 2004 Author Share Posted April 24, 2004 Ja nie jestem taki tajemniczy :-) jeno czasu tyle nie mam (i stałego dostępu do sieci teleinformatycznej).W połowie przyszłego tygodnia będzie. Zmartwię Cię, bo to broszura wydawnictwa, o którym nie masz zbytnio dobrego zdania (zresztą słusznie), ale to może Cię przyjemnie zaskoczyć.Warszawa 1944 vol.2"Jak na broszurę (pisałem, że to nie książka tylko właśnie broszura), raczej jedna z lepszych.A jak się nie będzie podobać, wal tu na forum wszystkie uwagi. Autor to mój znajomy, więc będzie wiedział czy coś jest nie tak (choć pewnie publicznie nie odpowie...). Link to comment Share on other sites More sharing options...
HUBERTUS 1656 Posted April 27, 2004 Share Posted April 27, 2004 Dzięki Duncan na pewno napisze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawiu neue Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 No nareszcie jest jasnosc sytuacji,skoro to się wydarzyło pod Pogorzelą to chyle czoła przed szamanem.Mam nadzieje ze te zdjecia elementow pociagu zalegajace u prywatnych włascicieli to tez prawda.Jesli masz ochote to skontaktuj sie-pawelwojdalski@wp.pl Moze uda nam sie je odzyskac,skoro sa prawdziwe to troche grosza moge wydac.Prosze wiec o kontakt,bo nie wiem u kogo sa a nie chce sie osmieszyc przed ludzmi.Pozdrawiam Pawel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.