Skocz do zawartości

Polskie Pociągi Pancerne w walce, 1918- 1921 cz.2

formoza58

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Krzymen napisał:

Większość grobów żołnierzy, pochowanych na Starych Powązkach w latach lat 1918-1921, istnieje do dzisiaj. Jednak znalazłem też kilkadziesiąt nekrologów, gdzie wyraźnie napisano, że pogrzeb odbędzie się lub odbył się na cmentarzu powązkowskim, a obecnie tych grobów już nie ma … i już nigdy się ich nie zlokalizuje – głównie z powodu utraty przedwojennej dokumentacji.

Własnie o to mi chodziło. Przy okazji szukania rotmistrza 1 P.Uł., który pochowany był w 1920 roku w kwaterze w rej. ul. Ostroroga, przypomnialem sobie opowieści przyjaciela mojego Dziadka, z którym razem poszli na i Odsiecz Lwowa. On pracował w dyrekcji cmentarza i  opowiadal mi, że w 1945 roku całe kwatery od strony własnie Ostroroga były rozjechane przez niemieckie czołgi, , parkingujace tam w okresie Powstania.

Krzymenie, dzięki za grób mjr. Nowickiego. 

• Odpowiedzi 322
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

P.P. "Mściciel" - szer. Michał Gross, zm. 03.10.1919. Nie ma go w Liście strat WP, nekrologu też nie znalazłem.

szer.Gross.jpg

P.S. Formoza, czy możesz podać dane tego rotmistrza z 1 pułku ułanów krechowieckich, o którym wspomniałeś ?

Edytowane przez Krzymen

Kpt. Jan Eberle.

Jako podchorąży wstępuje ochotniczo do Batalionu Legii Akademickiej w Krakowie. od 10 grudnia 1918 do 1 maja 1919 roku walczy na pokladzie " Śmiałego" na froncie ukraińskim. Od 1 maja  do 1 grudnia 1919 roku  walczy na froncie litewsko- bialoruskim jako dowódca plutonu szturmowego " Śmiałego". 1 grudnia 1919 roku otrzymuje awans na podporucznika. Od 1 grudnia 1919 do 26 kwietnia 1921 roku  , na pokładzie " Śmialego", caly czas w linii.

kpt jan eberle.JPG

Ten " Wilk" i gen. Haller rownież byly zamieszczone. Proponujesz zalożyć nowy wątek o załogach. Wrzucisz kilka fotek, nawet moze nowych i niepublikowanych, a potem co? Powielanie z innych , poprzednich wątków gigantów? Zreszta, jesli proponujesz zalozenie nowego, to po prostu załóż.

Br.Gasiorowski.jpg

Stare Powązki, kwat. 204, rz. 2, grób 26

St.Powazki.Gasiorowski.JPG

"Ś.† P. / BRONISŁAW / GĄSIOROWSKI / STUDENT POLITECHNIKI WARSZAWSKIEJ / PODCHOR. POC. PANC. ,,ZAGOŃCZYK" / KAWALER ORDERU ,,VIRTUTI MILITARI" / ZGINĄŁ W OBRONIE ZAMOŚCIA / 31 SIERPNIA 1920 R. / PRZEŻYWSZY LAT 22 // A JEŚLI KOMU DROGA OTWARTA DO NIEBA / TYM CO SŁUŻĄ OJCZYŹNIE."

Edytowane przez Krzymen

• 1 month later...