Skocz do zawartości
  • 0

Szpada i szabla.

kazioW24

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czołem.

40 minut temu, kazioW24 napisał:

Szpada chyba Prusy

Na pewno - Prusy - Infanterie-Offizier-Degen IOD a/A

Trzon rękojeści dorabiany, jak i głownia niekompletna / złamana i zaostrzona.

42 minuty temu, kazioW24 napisał:

a szabla Espania

Jak najbardziej - Sable español modelo 1943/79 para oficial del Ejército de Tierra - formacji lądowych.

Pierwowzór z 1943-go roku (epoka Franco) - "odnowiony" w 1979-tym, funkcjonuje do dziś.

(po Hiszpańsku to - szabla, a w nomenklaturze polskiej, konstrukcyjnie - pałasz)

pzdr.

stani

• 0

Czołem.

5 godzin temu, kazioW24 napisał:

jak szukałem to wyskakiwały że to m1889

Niemożliwe - Hiszpania nie posiadała szabel (pałaszy) z takim rocznikiem modelowym.

Konstrukcja rękojeści z okładzinami trzonu przykręcanymi do trzpienia głowni.

To hiszpański "wynalazek" w latach 60-tych XIX wieku. Od tego czasy zaczął funkcjonować w oprawach broni.

A - konkretny - model oprawy = rodzaj trzonu i stylistyka mosiądzów oprawy.

To dal tego pałasza - konstrukcja z 1934-go roku.

Pierwszy model dekoru, ażurowej tarczki jelca, przy wprowadzeniu modelu -

1751883642_1_orze.JPG.cdcfd36d67292f1973b01e420e50af5e.JPG

Drugi model dekoru - wprowadzony za Juan'a Carlosa I - w 1979-tym roku.

2004394867_2_orze.JPG.8adce058f6c5d21cff53e07be43379a1.JPG

Co odpowiada prezentowanemu pałaszowi.

Od 1860-go do 1934-go, było kila podobnych opraw (różnych formacji), ale...tylko - podobnych.

pzdr.

stani

• 0

Czołem Waszej Mości.

2 godziny temu, kazioW24 napisał:

Mi chodziło o IOD a/A M1810

Tak dla zgodności z faktami - 

Nie było tak oznaczanej broni, jak - IOD a/A M 1810 - co najwyżej, któryś z IOD a/A, mógł być wyklepany w 1810-tym.

A to nie czyni z niego - rocznika modelowego dla tej konstrukcji szpady i literka "M" - nie może tutaj występować.

(a/A - alter/Art. = stary model, dla którego niema daty określonej rokiem wprowadzenia na uzbrojenie armii)

( M = Model = rok - wprowadzenia regulaminowego KM [Kriegsministerium] danej konstrukcji na uzbrojenie armii)

A konstrukcja tej szpady pochodzi z połowy XVIII w. 

Jedyne co zmieniono w tej konstrukcji, (wzorem francuskich szpad) - to w 1881-szym dodano zawias do wewnętrznej tarczki jelca.

(rozporządzeniem AKO [Allerhöchste Kabinettsorder] z dnia 14 listop. 1881 r.)

Co było wygodne przy troczeniu szpady do pasa, ale nie zmieniało modelu - dalej była to szpada określana jako - a/A.

2 godziny temu, kazioW24 napisał:

w WDA była bodaj sprzedawana z taką samą rękojeścią

To kompletnie niema znaczenia - WDA sprzedaje to co chce opchnąć, niekoniecznie zgodne z rzeczywistością.

(a to nie stanowi miarodajnego wskaźnika oryginalności)

Przykład ze strony WDA - zastanawiający - jak można wystawić taką ohydę na ludzki wzrok, to powinno być karalne.

(jakiś paragraf na obrazę uczuć - obojętnie jakich, albo utratę zdrowia psychicznego)

1_wz_34.thumb.JPG.088125ab81a1abedcb624bdc1d11cfe4.JPG

...................................................................................................................................................................................................................

Infanterie-Offizier-Degen IOD a/A - zawsze - miał owinięty trzon rękojeści filigranem.

Nawet, gdy obecnie kupujemy replikę (produkcja WKC, koszt ok 200 €) - to mamy wykonaną zgodnie z faktami.

1_iod_aa.thumb.JPG.6ad91287b391c58b97df8d1d210e3471.JPG

pzdr.

stani.

• 0

Dzięki, tak tylko spytałem bo na ebay też były z takim chwytem ,myślałem ze może to było jakoś ujęte i np.jak się uszkodziła to zmieniali na taką lub po remoncie były takie zamienniki stosowane. Jeszcze jedno pytanko a po tym nabiciu W.C.O można dojść kto ją wykonał i miej więcej w jakim okresie ją zrobiono.

• 0

Czołem.

W dniu 3.10.2022 o 12:55, kazioW24 napisał:

po tym nabiciu W.C.O można dojść kto ją wykonał

Tak po prawdzie, to nabite jest - C.W.O

P1150458.JPG.fd75bcaeaef2ab5682d1917e801aa055.thumb.jpg.03d21d861cfcb22eed7dcaa4c66a3f5f.jpg

To nie jest oznaczenie producenckie - nie w tym miejscu nabijano identyfikację wytwórcy.

To jest nabicie własnościowe.

W dniu 3.10.2022 o 12:55, kazioW24 napisał:

miej więcej w jakim okresie ją zrobiono.

Z konstrukcji oprawy, można powiedzieć - jedynie - że przed 1881-szym.

Więcej nic nie wydusi z tej szpady.

pzdr.

stani 

Edytowane przez toyotomi