kazioW24 Napisano 2 Październik 2022 Napisano 2 Październik 2022 Szpada chyba Prusy,a szabla Espania ale nie mogę trafić co to za model. Cytuj
0 toyotomi Napisano 2 Październik 2022 Napisano 2 Październik 2022 Czołem. 40 minut temu, kazioW24 napisał: Szpada chyba Prusy Na pewno - Prusy - Infanterie-Offizier-Degen IOD a/A Trzon rękojeści dorabiany, jak i głownia niekompletna / złamana i zaostrzona. 42 minuty temu, kazioW24 napisał: a szabla Espania Jak najbardziej - Sable español modelo 1943/79 para oficial del Ejército de Tierra - formacji lądowych. Pierwowzór z 1943-go roku (epoka Franco) - "odnowiony" w 1979-tym, funkcjonuje do dziś. (po Hiszpańsku to - szabla, a w nomenklaturze polskiej, konstrukcyjnie - pałasz) pzdr. stani Cytuj
0 kazioW24 Napisano 2 Październik 2022 Autor Napisano 2 Październik 2022 Dzięki czyli dobrze myślałem, jak szukałem to wyskakiwały że to m1889 i niektóre miały takie same rączki z drzewa nawet kolor ten sam. Cytuj
0 toyotomi Napisano 2 Październik 2022 Napisano 2 Październik 2022 Czołem. 5 godzin temu, kazioW24 napisał: jak szukałem to wyskakiwały że to m1889 Niemożliwe - Hiszpania nie posiadała szabel (pałaszy) z takim rocznikiem modelowym. Konstrukcja rękojeści z okładzinami trzonu przykręcanymi do trzpienia głowni. To hiszpański "wynalazek" w latach 60-tych XIX wieku. Od tego czasy zaczął funkcjonować w oprawach broni. A - konkretny - model oprawy = rodzaj trzonu i stylistyka mosiądzów oprawy. To dal tego pałasza - konstrukcja z 1934-go roku. Pierwszy model dekoru, ażurowej tarczki jelca, przy wprowadzeniu modelu - Drugi model dekoru - wprowadzony za Juan'a Carlosa I - w 1979-tym roku. Co odpowiada prezentowanemu pałaszowi. Od 1860-go do 1934-go, było kila podobnych opraw (różnych formacji), ale...tylko - podobnych. pzdr. stani Cytuj
0 kazioW24 Napisano 3 Październik 2022 Autor Napisano 3 Październik 2022 Mi chodziło o IOD a/A M1810 ,w WDA była bodaj sprzedawana z taką samą rękojeścią. Aukcja Militariów | Artinfo.pl - portal rynku sztuki Cytuj
0 kazioW24 Napisano 3 Październik 2022 Autor Napisano 3 Październik 2022 A wszystko przez gorączkę człowiek siedzi w domu i szuka info o różnych fantach które posiada, wcześniej szukałem m1889 i przez to wdarł się błąd. Cytuj
0 toyotomi Napisano 3 Październik 2022 Napisano 3 Październik 2022 Czołem Waszej Mości. 2 godziny temu, kazioW24 napisał: Mi chodziło o IOD a/A M1810 Tak dla zgodności z faktami - Nie było tak oznaczanej broni, jak - IOD a/A M 1810 - co najwyżej, któryś z IOD a/A, mógł być wyklepany w 1810-tym. A to nie czyni z niego - rocznika modelowego dla tej konstrukcji szpady i literka "M" - nie może tutaj występować. (a/A - alter/Art. = stary model, dla którego niema daty określonej rokiem wprowadzenia na uzbrojenie armii) ( M = Model = rok - wprowadzenia regulaminowego KM [Kriegsministerium] danej konstrukcji na uzbrojenie armii) A konstrukcja tej szpady pochodzi z połowy XVIII w. Jedyne co zmieniono w tej konstrukcji, (wzorem francuskich szpad) - to w 1881-szym dodano zawias do wewnętrznej tarczki jelca. (rozporządzeniem AKO [Allerhöchste Kabinettsorder] z dnia 14 listop. 1881 r.) Co było wygodne przy troczeniu szpady do pasa, ale nie zmieniało modelu - dalej była to szpada określana jako - a/A. 2 godziny temu, kazioW24 napisał: w WDA była bodaj sprzedawana z taką samą rękojeścią To kompletnie niema znaczenia - WDA sprzedaje to co chce opchnąć, niekoniecznie zgodne z rzeczywistością. (a to nie stanowi miarodajnego wskaźnika oryginalności) Przykład ze strony WDA - zastanawiający - jak można wystawić taką ohydę na ludzki wzrok, to powinno być karalne. (jakiś paragraf na obrazę uczuć - obojętnie jakich, albo utratę zdrowia psychicznego) ................................................................................................................................................................................................................... Infanterie-Offizier-Degen IOD a/A - zawsze - miał owinięty trzon rękojeści filigranem. Nawet, gdy obecnie kupujemy replikę (produkcja WKC, koszt ok 200 €) - to mamy wykonaną zgodnie z faktami. pzdr. stani. Cytuj
0 kazioW24 Napisano 3 Październik 2022 Autor Napisano 3 Październik 2022 Dzięki, tak tylko spytałem bo na ebay też były z takim chwytem ,myślałem ze może to było jakoś ujęte i np.jak się uszkodziła to zmieniali na taką lub po remoncie były takie zamienniki stosowane. Jeszcze jedno pytanko a po tym nabiciu W.C.O można dojść kto ją wykonał i miej więcej w jakim okresie ją zrobiono. Cytuj
0 toyotomi Napisano 4 Październik 2022 Napisano 4 Październik 2022 (edytowane) Czołem. W dniu 3.10.2022 o 12:55, kazioW24 napisał: po tym nabiciu W.C.O można dojść kto ją wykonał Tak po prawdzie, to nabite jest - C.W.O - To nie jest oznaczenie producenckie - nie w tym miejscu nabijano identyfikację wytwórcy. To jest nabicie własnościowe. W dniu 3.10.2022 o 12:55, kazioW24 napisał: miej więcej w jakim okresie ją zrobiono. Z konstrukcji oprawy, można powiedzieć - jedynie - że przed 1881-szym. Więcej nic nie wydusi z tej szpady. pzdr. stani Edytowane 4 Październik 2022 przez toyotomi Cytuj
Pytanie
kazioW24
Szpada chyba Prusy,a szabla Espania ale nie mogę trafić co to za model.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi