Marek71 Napisano 18 Sierpień 2022 Share Napisano 18 Sierpień 2022 Cześć, na zdjęciu jest mój Ś.P Dziadek, 14 pułk piechoty z Włocławka, łączność, zdjęcie wykonane w 1933 roku, na pewno po zawodach "Strzelca" - widać odznakę (mam legitymację) i chwosty. Mój Dziadek to ten stojący po lewej. I pytanie moje dotyczy wężyków na patkach, dwaj żołnierze (siedzący i po prawej) mają takie same, mój Dziadek ma inne. Czy można określić na tej podstawie stopień? Komunistom w 1947 zameldował się jako szeregowy (mam książeczkę wojskową) zaś w opisie jednego z bojowców AK z Brześcia Kujawskiego opisany jako podoficer rezerwy. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 19 Sierpień 2022 Share Napisano 19 Sierpień 2022 Na tejże fotografii ewidentnie szeregowiec a wężyki na patkach w wersji dla szeregowców też bywały różne, zależało to od producenta i lat produkcji. Co do łączności to widoczne są naramienne "godła" telefonistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Sierpień 2022 Share Napisano 19 Sierpień 2022 U dwóch oprócz odznak strzeleckich, owalne odznaki grenadierskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi