Kot2016 Napisano 5 Marzec 2022 Share Napisano 5 Marzec 2022 Witam, przedmiot ołowiany (tak mi się wydaje, sprawdzić nie sprawdzę gdyż właściciel zabronił ingerencji w jego własność). Awers: liczba dziesięć. Rewers: orzeł, przypomina te umieszczane na pfennigach (rocznik 1902). Przedmiot pokryty kruchą patyną. Na początku chciałem wstawić przedmiot w dziale numizmatyka gdyż podejrzewałem iż jest to moneta która nie została prawidłowo wybita. Jeżeli moje podejrzenia potwierdzą się ,proszę przenieść temat do działu numizmatyka. Czym jest prezentowany przedmiot, nie widziałem jeszcze takiej plomby. Jeżeli to plomba to gdzie i przez kogo była wykorzystywana. Ostatnie zdjęcie z 1pfennigiem zaczerpnięte z internetu, w celu zaprezentowania orła który przypomina tego na przedmiocie do identyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 5 Marzec 2022 Share Napisano 5 Marzec 2022 Moneta, która miała być obrączką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 6 Marzec 2022 Share Napisano 6 Marzec 2022 Potwierdzam.. widziałem kilka takich ale głównie kopiejek... Rozklepują na obwodzie... Potem dziurka w środku i klepiemy dalej. Mam kilka sztuk porzuconych w trakcie procesu produkcyjnego Poszukam i później wrzucę zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 6 Marzec 2022 Share Napisano 6 Marzec 2022 Jedna z kilku... Tu kopiejki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kot2016 Napisano 6 Marzec 2022 Autor Share Napisano 6 Marzec 2022 Tego się nie spodziewałem, dzięki panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi