granit Napisano 16 Luty 2022 Napisano 16 Luty 2022 Witam! Proszę o identyfikację mundurów, formacji itd. Może ktoś odkryje jakie to lata. Na fotografiach jest obecny mój stryjeczny dziadek ur. w roku 1896. Pozdrawiam
Sedco Express Napisano 17 Luty 2022 Napisano 17 Luty 2022 Sadzę, że podkolorowane to ułan z I dywizjonu ułanów (I Brygada Legionów Polskich) 1914-15
Tyr Napisano 17 Luty 2022 Napisano 17 Luty 2022 1 Pułk Ułanów Legionów Polskich – Wikipedia, wolna encyklopedia
granit Napisano 6 Marzec 2022 Autor Napisano 6 Marzec 2022 Witam ! mój nick to granit. Proszę wyjaśnij mi dlaczego ustawiłeś ułana w I Pułku ? Czy kierowałeś się może detalami munduru, nakrycia głowy, szabli ? Może masz inne historyczne argumenty ? Mój dylemat polega tylko na wyborze 1 lub 2 Pułku. Wybrałbym drugi ponieważ mój dziadek kolejno znalazł się w 2 Pułku Szwoleżerów, później przemianowany na 2 Pułk Szwoleżerów Rokitniańskich. Historycznie szwadrony tego pułku były formowane niedaleko Piotrkowa Trybunalskiego gdzie dziadek zamieszkiwał w okolicy. Jeżeli myślę nielogicznie to mnie oświeć. Pozdrawiam
Tyr Napisano 16 Luty 2022 Napisano 16 Luty 2022 obstawiał bym 2 pułk szwoleżerów z okresu 1920 - różnorodność umundurowania.
Pytanie
granit
Witam! Proszę o identyfikację mundurów, formacji itd. Może ktoś odkryje jakie to lata. Na fotografiach jest obecny mój stryjeczny dziadek ur. w roku 1896. Pozdrawiam
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.