kribmw Napisano 5 Styczeń 2022 Share Napisano 5 Styczeń 2022 Witam serdecznie poszukuję wszelakich informacji do jakiego rodu należała ta pieczęć.Z tego co udało mi się dostrzec przedstawia jelenia,drzewo na którym siedzi ptak oraz inicjały CM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartee Napisano 5 Styczeń 2022 Share Napisano 5 Styczeń 2022 Tak będzie lepiej widoczna Moim skromnym zdaniem, nie ma ona nic wspólnego z herbowymi. To raczej przykład handlowej i/lub zawodowej pieczęci, gdzie profesja jest opisana jej elementami (drzewo, jeleń, może bażant, róg) zaś konkretny właściciel inicjałami. Taką profesją mógł być: łowczy, leśniczy, gajowy... A może było zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 5 Styczeń 2022 Share Napisano 5 Styczeń 2022 też obstawiam łowczego albo innego kłusola po wykonaniu coś około pół 18 w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kribmw Napisano 5 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2022 Dzięki bardzo panowie jak zwykle niezawodni.Szkoda że nie da się dowiedzieć nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 6 Styczeń 2022 Share Napisano 6 Styczeń 2022 Poszukaj jakichś informacji historycznych o najbliższej okolicy, gdzie tloczek został znaleziony. Może natrafisz na kogoś o inicjałach CM/MC. Właścicielem pieczątki mógł być ktoś, kto piastował np. publiczne stanowisko. Ale, pieczątka mogła też przywędrować z jakiegoś innego rejonu... Ja osobiście zidentyfikowałem w ten sposób kilku właścicieli różnych przedmiotów. Zajmuje to trochę czasu, ale satysfakcji daje ogrom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi