kribmw Napisano 5 Styczeń 2022 Napisano 5 Styczeń 2022 Witam serdecznie poszukuję wszelakich informacji do jakiego rodu należała ta pieczęć.Z tego co udało mi się dostrzec przedstawia jelenia,drzewo na którym siedzi ptak oraz inicjały CM.
Bartee Napisano 5 Styczeń 2022 Napisano 5 Styczeń 2022 Tak będzie lepiej widoczna Moim skromnym zdaniem, nie ma ona nic wspólnego z herbowymi. To raczej przykład handlowej i/lub zawodowej pieczęci, gdzie profesja jest opisana jej elementami (drzewo, jeleń, może bażant, róg) zaś konkretny właściciel inicjałami. Taką profesją mógł być: łowczy, leśniczy, gajowy... A może było zupełnie inaczej.
Tyr Napisano 5 Styczeń 2022 Napisano 5 Styczeń 2022 też obstawiam łowczego albo innego kłusola po wykonaniu coś około pół 18 w.
kribmw Napisano 5 Styczeń 2022 Autor Napisano 5 Styczeń 2022 Dzięki bardzo panowie jak zwykle niezawodni.Szkoda że nie da się dowiedzieć nic więcej.
sqr Napisano 6 Styczeń 2022 Napisano 6 Styczeń 2022 Poszukaj jakichś informacji historycznych o najbliższej okolicy, gdzie tloczek został znaleziony. Może natrafisz na kogoś o inicjałach CM/MC. Właścicielem pieczątki mógł być ktoś, kto piastował np. publiczne stanowisko. Ale, pieczątka mogła też przywędrować z jakiegoś innego rejonu... Ja osobiście zidentyfikowałem w ten sposób kilku właścicieli różnych przedmiotów. Zajmuje to trochę czasu, ale satysfakcji daje ogrom...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.