Skocz do zawartości

Konserwacja: Skrzynka WH Patronenkasten 900 z '45 roku

Manierki_tobiego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry:)

Trafiłem taką oto skrzynkę. stan jak ze strychu, nic nie ruszana/czyszczona. Prosił bym o pomoc w konserwacji, bo w temacie skrzynek jestem laikiem. Czy możliwe, że w drewnie są nadal owady?

Pozdr.

IMG_20220103_182303.jpg

IMG_20220103_182347.jpg

IMG_20220103_182615.jpg

Napisano

@bjar_1Larwy mogą żerować do 8 lat zanim opuszczą drewno.

Godzinę temu, Manierki_tobiego napisał:

To jak ją uratować?

Są w aledrogo preparaty przypominające rozpuszczalnik które wciera się przez kilkukrotne malowanie. Ja byłem zawzięty ( zegar, 100-letni kufer podróżny) i dołożyłem iniekcje strzykawką.

Napisano
4 godziny temu, takafura napisał:

Larwy mogą żerować do 8 lat zanim opuszczą drewno.

Tak, tyle że tam mogły żerować np. od 1950 roku. Znalazłem ponad 100 skrzynek drewnianych różnych typów. Nigdy nie trafiłem z robalami w stanie aktywnym. Chyba nie ma tak łatwo.

Napisano
6 minut temu, bjar_1 napisał:

Tak, tyle że tam mogły żerować np. od 1950 roku. Znalazłem ponad 100 skrzynek drewnianych różnych typów. Nigdy nie trafiłem z robalami w stanie aktywnym. Chyba nie ma tak łatwo.

Ja w obudowie zegara ( 90 lat) i pod kufrem ( ponad 100) miałem trociny świadczące o żerowaniu larw. Trochę mała próba losowa ale się do tych robali uprzedziłem i myślę że warto użyć chemii. Bo nawet jak nie ma co aktualnie truć to ten środek zabezpiecza przed ponownym zasiedleniem.

Napisano

Truję punktowo robactwo w maszynie do szycia. Całości nie mogę pomalować aby farby podobnej do politury nie zniszczyć. Maszyna ma około 100 lat i  aktywne robactwo. Czy jeszcze to wiosną sprawdzę, drugi rok walczę.

Wojtek

Napisano

Kiedyś odrobaczałem obudowę starego radia(za PRL).Włożyłem radio do   dużej plastikowej beczki z zakrętką.Wypsikałem pół muchozolu ,zakręciłem i całe lato stała na nasłonecznionym balkonie.Kornik zniknął.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie