Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecka pocztówka

Pytanie

Napisano

Witam szanownych forumowiczów, zostałem poproszony o przekazanie tu do odczytania słów zapisanych na niemieckiej pocztówce. Niestety jedyne zdjęcia jakie posiadam pochodzą z aukcji i są w tragicznej jakości. W moim przypadku nie pomaga także znajomość niemieckiego na poziomie "nicht schiessen" oraz ujemne zdolności grafologiczne. Zidentyfikowałem tylko miejscowość z której pochodzi, datę i miejsce wysłania oraz producenta kartki. Widziałem już prawdziwe cuda na tym forum w kwestii deszyfrowania przedwojennego pisma odręcznego więc głęboko wierzę że istnieje ktoś kto potrafi i w tym przypadku i chociaż część uda się odczytać i przetłumaczyć. 

22513c734c23a52aa1b46972a954.thumb.jpg.2cc67f0a6ce325cb4b85f9eef55a7f9d.jpg

952c104149e8b54f7dd1bf1f6166.thumb.jpg.7a203bb2be45c08273588904226f3d90.jpg

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1
Napisano

Zobaczmy początek:

Herzlichen Gruß an dich und deine Mutter... – Serdeczne pozdrowienia dla ciebie i twojej matki...

Czyli typowo, miejsca ukrycia złotego pociągu raczej tu nie będzie.

• 0
Napisano
1 hour ago, arklas napisał:

Zobaczmy początek:

Herzlichen Gruß an dich und deine Mutter... – Serdeczne pozdrowienia dla ciebie i twojej matki...

Czyli typowo, miejsca ukrycia złotego pociągu raczej tu nie będzie.

wow :D w sumie im dłużej się temu przypatruję to tym bardziej tam te słowa widać. Na miejsce ukrycia pociągu nie liczę, ale im dalej w las tym ciekawość bardziej zżera. W końcu za każdą taką pocztówką stały czyjeś przeżycia, mniej lub bardziej ciekawe.

1 hour ago, mlody2929 napisał:

Witam a jeśli można wiedzieć jaką cenę ma ta  pocztówka .Dodam że nie chce kupić ale mam parę i jestem ciekaw ile są warte .Z góry dziękuję

Wita to gospodarz. Pocztówka nie ma ceny. Jest warta tyle ile ktoś jest w stanie za nią zapłacić. Tyczy się to każdej indywidualnie, a stawiam dolary przeciw orzechom że nie masz w kolekcji identycznej. Takie pytania są bezsensowne i stanowią tylko spam w poważnych wątkach, bo choćbym ci nawet napisał że ta konkretna poszła na aukcji za 200, to kompletnie nic ci to nie powie. Chyba że uznasz że właśnie powie i wystawisz jakąś makulaturę za podobne kwoty jak ci wszyscy janusze domorośli eksploratorzy strychów na ziemiach odzyskanych. Jak chcesz się dowiedzieć ile twoje są warte to idź na wycene do antykwariatu, ja wróżbitą nie jestem. 

• 0
Napisano

Jeśli dobrze widzę na pieczątce jest Klein Bresa kreis Neumarkt czyli Brzezinka Średzka w powiecie Środa Śląska na Dolnym Śląsku.  Moje okolice :) 

• 0
Napisano (edytowane)
2 hours ago, Mathew30 napisał:

Jeśli dobrze widzę na pieczątce jest Klein Bresa kreis Neumarkt czyli Brzezinka Średzka w powiecie Środa Śląska na Dolnym Śląsku.  Moje okolice :) 

tak, to ustaliłem najłatwiej i najwcześniej, zresztą wrzuciłem to z premedytacją dla kogoś z tamtej okolicy :) W budynku tamtej poczty obecnie funkcjonuje sklep spożywczy. Co do producenta pocztówki, sprawdzałem w addressbuchu Kreis Neumarkt z 1940 roku i niestety żadnego mieszkańca o nazwisku Babatz, tymbardziej z Gosławic nie znalazłem. Ale to było 33 lata wcześniej. Źródła na temat tamtej wioski są bardzo okrojone, strona gminy wspomina tylko że na przełom XIX i XX wieku przypadał największy jej rozkwit, stąd można wywnioskować że było dla kogo takie pocztówki produkować. Tylko no właśnie - to jest jedyny udokumentowany w internecie egzemplarz. O ile w przypadku Klein Bresy i Bresy można mówić o kilkunastu-kilkudziesięciu wzorach i sztukach tak tutaj dosłownie cudem znikąd wypłynęła taka losowa perełka. W ramach uzupełnienia mogę dodać że wszystkie budynki na zdjęciach zostały już zidentyfikowane jako do dziś stojące, w mniej lub bardziej zmienionej formie.

Edytowane przez _oderstellung_