Skocz do zawartości
  • 0

Od czego pochodzi ta felga?

Pytanie

Napisano

Witam. Mam pytanie czy ktoś orientuje się od czego może pochodzić ta felga? Poszukałem i prawdopodobnie z niemieckiego pojazdu wojskowego VW typ 82 Kübelwagen ale pewny nie jestem i jeszcze pytanie jeżeli to z takiego pojazdu to ile może być warte i czy można gdzieś sprzedać? I na dwóch ostatnich zajęciach są jakieś jedyne które widać dwa znaki jeden zdaje się znaczek VW chyba a na drugim jest 10 i pod tym kreska i nic więcej nie widać. 

IMG_20211226_155206.jpg

IMG_20211226_155224.jpg

IMG_20211226_155307.jpg

IMG_20211226_155359.jpg

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
10 hours ago, Catadero napisał:

Zmierz średnicę zewnętrzną felgi.

Co to jest w miejscu wentyla.

Czy na ciężarkach wyważających są jakieś znaki?

felga.jpg

To jest wentyl bo była jakaś opona na tym tylko raczej nie oryginalna bo bezdętkowa i to właśnie wentyl na odwaznikach są jakieś napisy i znak później dodam zdjęcia 

• 0
Napisano

No podobne są i nawet ten znaczek vw co na mojej ale skąd mieć pewność od czego to naprawdę jest? Te niektóre od vw t1 mają otwory podobne do współczesnych a ta co mam nie ma ich?? I ile to może być warte i gdzie to sprzedać? Czy tylko wartość złomu? 

• 0
Napisano (edytowane)

Z tego co zauważyłem to podobne lub takie są datowane na ok 1950r co do wartości to jeśli nie znajdziesz entuzjasty który potrzebuje takiej oryginalnej (bo widziałem że można taką nową kupić) to ma wartość flaszki wódki. 

Pytaj na forach i grupach entuzjastów motoryzacji na naciskiem na VW 

Edytowane przez Kee
  • 0
Napisano

No jest R15 ale kurde w końcu od czego to jest? Czy po prostu mogła być w każdym z tych pojazdów? Fortuny to może nie ale z 50 100 by się przydało heheheh dzięki za pomoc :) 

• 0
Napisano

Witam.  To jest stary model felgi od vw. Gdyby była nitowana byłaby to przedwojenna lub wojenna felga właśnie  do kubelwagena lub opla. Były prawie identyczne, różniły się chyba tylko sygnaturą.  Po wojnie pierwsze modele vw miały takie felgi jak Twoja. Różni się od tej wojennej o kubla tym,  że nie jest nitowana. Późniejsze felgi miały otwory a ta jest pełna więc tak jak jeden z forumowiczów podpowiadał lata 50te. Dodaje fotki felg wojennych od opla i kubelwagena.  Poprzednicy nie mają racji że ta felga nie jest nic warta bo wg mnie około 2 stówki. To już klasyk vw i ma ponad 60 lat .Później dodam jeszcze fotki skrzyni biegów z półosiami do takich felg .

20210721_201012.jpg

20210721_201509.jpg

20210721_201252.jpg

• 0
Napisano

Nie no ja nie potrzebuje 🤣.  Bawie się raczej w stare motocykle z prlu. Ale ostatnio w naszym kraju jest moda na renowacje starych pojazdów i sprzeda się bez problemów.  Portali pomagających w sprzedaży jest trochę więc raczej problemów z tym nie będzie 😁