Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja ze zdjęcia -Kursy Lotnicze II RP

haczykman

Pytanie

Szanowni,

W archiwum rodzinnym znalazłem poniższe zdjęcie.

Podpisane z tyłu: Zdjęcie z kursu obsługi 5 grupy na praktykach. Na zdj: Porucznik Drzemicki. Sierżank Binecki. IX 1932

Jest na nim też mój dziadek jako kursant, dlatego chciałbym się dowiedzieć coś więcej na ten temat.
Dziadek nie był wojskowym - po wojnie (1947 r. poszedł do Szkoły Sztuk Plastycznych) został z zawodu nauczycielem malarstwa i rzeźby.
Czy to było coś na zasadzie zasadniczej służby ?
Czy da się po mundurach (odznakach u oficerów) zidentyfikować miejscowość, jednostkę, cokolwiek ?

Znalazłem tylko ten artykuł na: https://www.samoloty.pl/humor-lotniczy/156-archiwum-sp-844/13194-szkoy-lotnicze-ii-rp-pocztki-lotnictwa-w-polsce
Próbowałem też googlować wspomniane z tyłu zdj nazwiska - bez skutku.

Z gory dziękuję za każdą informację.

Pozdrawiam,

Łukasz

IMG_20211206_0002.jpg

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Skoro mierny prorok58 ucichł...

Łukaszu,

tak jak napomknąłeś, tropem jest odznaka jaką widać u dwóch siedzących

967390772_DworzecGwny.jpg.be1a9e3632844285d8cb00fedc710654.jpg

Z tych dwóch lepiej widoczna jet ta u kaprala -stąd i jej zbliżenie poniżej.

890694741_Screenshot2021-12-24at14-38-07AdobeCreativeCloudExpress.png.ddfa67519971fccf30d0c877cf6697a3.png

Prawdopodobnie widzimy taką oto odznakę:

Odznaka, Batalion Lotnictwa (Poznań)

To odznaka Batalionu Lotnictwa, i jeśli to ona droga prowadzi do Poznania.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Batalion_Lotnictwa

Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

PS. A o odwrotną stronę prosiłem, gdyż istnieje możliwość iż niedokładnie odczytałeś nazwiska zamieszczone na odwrocie fotografii.

• 0

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Faktycznie wydaję się to bardzo prawdopodobne i patrząc na datę ze zdjęcia to był ostatni rok - w którym rozformowano wspomnainy Batalion.

Odrotną stronę po dłuższym czasie już mam u siebie, gdyż byłem zdany na to, że osoba, którą ją posiada musiała mi ją zeskanować.

Przesyłam poniżej.

Z życzeniami Szczęśliwego Nowego Roku,

Łukasz

IMG_20211206_0003.jpg

• 0

1. Porucznik

Na pierwszy rzut oka nazwisko wygląda na Drzeniecki. Ale ja, po dłuższym oglądzie całego liternictwa jakie jest na odwrocie fotografii, kłaniałbym się do odczytu nazwiska Drzewiecki. Piszący adnotację na odwrocie na szczęście popełnił błąd w zapisie słowa "szef" pisząc je jako "szew". Poprawił ale mamy porównanie dla litery "w", które wg mnie uzasadnia taki odczyt tego nazwiska.

A gdyby tak było, to być może chodzi o porucznika Bronisława Drzewieckiego. Jego fotografia jak i biogram znajduje się w linku poniżej. Polecam zapoznać się z wszystkimi wypowiedziami tam zawartymi.

https://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=159&t=141701

2. Sierżant B

Też na początku odczytałem nazwisko Binecki. Jednak zwróć proszę uwagę na zapis dwuznaku "ru" w słowie "porucznik. Dla mnie drugim możliwym odczytem tego nazwiska jest Birucki.

• 0
W dniu 27.12.2021 o 12:03, Bartee napisał:

Też na początku odczytałem nazwisko Binecki. Jednak zwróć proszę uwagę na zapis dwuznaku "ru" w słowie "porucznik. Dla mnie drugim możliwym odczytem tego nazwiska jest Birucki.

Wg mnie - Biszecki, dalej st. sierżant Walczak szef szkoły i na końcu kapral Marcel ze spółdzielni.