Szymon1939 Napisano 5 Grudzień 2021 Napisano 5 Grudzień 2021 !Witam odkrywców! Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem manierki wz31 tylko jest jeden mały problem, którym jest konserwacja korka oraz manierki od środka (czyli w sumie dwa małe problemy). Z góry dziękuję za odpowiedzi. Ps: korek jest suchy.
vis1939 Napisano 5 Grudzień 2021 Napisano 5 Grudzień 2021 Nalej do manierki cortaninu czy innej taniny, wymieszaj żeby rozlało się po ściankach.Jak wyschnie to szczota do butelek i przetrzeć pod bieżącą wodą i suszenie suszarką.Potem przesmarować jakimś olejem do broni lub lakierem b44.Stare dobre metody i odwracalne, nie ma co cudować. Co do ogryzka korka, to jak w przypadku rozpadającego się drewna - b72 lub b44
Szymon1939 Napisano 6 Grudzień 2021 Autor Napisano 6 Grudzień 2021 23 hours ago, vis1939 napisał: Nalej do manierki cortaninu czy innej taniny, wymieszaj żeby rozlało się po ściankach.Jak wyschnie to szczota do butelek i przetrzeć pod bieżącą wodą i suszenie suszarką.Potem przesmarować jakimś olejem do broni lub lakierem b44.Stare dobre metody i odwracalne, nie ma co cudować. Co do ogryzka korka, to jak w przypadku rozpadającego się drewna - b72 lub b44 https://swiatmodeli.eu/pl/p/Zywica-PARALOID-B72-15-roztwor/5020 A taki gotowy paraloid będzie ok?
vis1939 Napisano 7 Grudzień 2021 Napisano 7 Grudzień 2021 Może być, ale jest tam tego co kot napłakał i szybko Ci zgęstnieje.Kup lepiej nierozrobiony i do tego butelkę toluenu.
Julekcezar Napisano 8 Grudzień 2021 Napisano 8 Grudzień 2021 Ostatnio czyściłem gruszkę do Panzerfausta, pustą i bezpieczną, do środka włożyłem elektrodę dodatnią i potraktowałem elektrolizą. Potem trochę kreatywności ze szczotkami stalowymi i doczyściłem tak, że ani gram syfu nie został. Potem tanina, paraloid i gotowe. Jeśli manierka jest tylko ze stali (to zupełnie nie moja bajka) to włóż plusa do środka i tak wyczyść. Tylko zaizoluj go w miejscach styku, bo zasilacz spalisz. Szczotkę taką używałem, do tego trochę trytytek, jakiś pałąk i da się nawet faustynę zrobić, a gwarantuję, że dużo bardziej uciążliwa niż manierka. Takie szczotki najtaniej są na aliexpress jakbyś chciał kupować. W Polsce straszne zdzierstwo. Mam jeszcze do czyszczenia butlę tlenową luftwaffe, ciekaw jestem czy tam też się szczota na pałąku sprawdzi :) A jeśli nie tylko ze stali to rób jak vis mówi. Jak Ci się nie chce bawić w takie coś co opisałem to też.
vis1939 Napisano 8 Grudzień 2021 Napisano 8 Grudzień 2021 8 godzin temu, Julekcezar napisał: Jeśli manierka jest tylko ze stali Stal cynowana.Powłoki cyny elektro nie ruszy, ale cioranie szczotą jej nie pomoże. 8 godzin temu, Julekcezar napisał: Takie szczotki najtaniej są na aliexpress jakbyś chciał kupować. W Polsce straszne zdzierstwo. Używałem takich, ale jakość iście chinska i po chwili się druty rozłażą na wszystkie strony.Przerzuciłem się na takie i znacznie trwalsze:
Julekcezar Napisano 8 Grudzień 2021 Napisano 8 Grudzień 2021 Godzinę temu, vis1939 napisał: Stal cynowana.Powłoki cyny elektro nie ruszy, ale cioranie szczotą jej nie pomoże. Używałem takich, ale jakość iście chinska i po chwili się druty rozłażą na wszystkie strony.Przerzuciłem się na takie i znacznie trwalsze: Skoro cynowana to tylko stabilizacja taniną, jak pisałeś. Jakość chińska, ale cena bardzo przystępna. Ja kupuję po 50 sztuk i jadę aż się zużyje. Potem wyrzucam i biorę nową. Z uwagi na dużą ilość gratów, które mam do czyszczenia i studencki budżet tak wychodzi najbardziej ekonomicznie. A bardzo grube graty z twardej stali (np czuby ppanc) jadę szczotą na wiertarce z grubsza, a potem tylko wykańczam tym.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.