Salieri16000 Napisano 7 Listopad 2021 Napisano 7 Listopad 2021 Czołem! Ostatnio znalazłem poniższy wpis na Facebooku. Napisałem do jego autora, że być może uda się pomóc w rozwiązaniu zagadki. Screenshot z oryginalnym postem zamieszczam za jego wiedzą i zgodą. Jeśli będą potrzebne dodatkowe informacje na temat pradziadka, to może być problem, gdyż poszukujący informacji, nie wie o nim zbyt wiele, jednak wszelkie pytania i uwagi chętnie jemu przekażę.
Bartee Napisano 7 Listopad 2021 Napisano 7 Listopad 2021 Winnica ale która? czy ta na Ukrainie? a może ta pomiędzy Pułtuskiem a Nasielskiem?
Salieri16000 Napisano 7 Listopad 2021 Autor Napisano 7 Listopad 2021 9 minut temu, Bartee napisał: Winnica ale która? czy ta na Ukrainie? a może ta pomiędzy Pułtuskiem a Nasielskiem? Ty umiesz czytać ze zrozumieniem, czy tak piszesz, żeby pisać?
Tyr Napisano 7 Listopad 2021 Napisano 7 Listopad 2021 Sytuacja na linii polsko-bolszewickiego frontu pod Winnicą pod koniec maja 1920 r. | Słowo Polskie (slowopolskie.org) dużo się tam działo.
Bartee Napisano 7 Listopad 2021 Napisano 7 Listopad 2021 58 minutes ago, Salieri16000 napisał: Ty umiesz czytać ze zrozumieniem, czy tak piszesz, żeby pisać? Z DOKUMENTU wynika, iż jako aresztowany był osadzony w więzieniu w Winnicy (pkt nr 3 na dole strony). natomiast na temat służby w WP brak zapisu o Winnicy. Teraz kumasz powód pytania?
Tyr Napisano 7 Listopad 2021 Napisano 7 Listopad 2021 Operacja polska NKWD (1937–1938) – Wikipedia, wolna encyklopedia całkiem prawdopodobne, że w jej wyniku aresztowany.
Dawid1310 Napisano 7 Listopad 2021 Napisano 7 Listopad 2021 glownym pytaniem jest to ze nie moge znalezc zadnego potwierdzenia(w Polsce) czy sluzyl moj pradziadek w polskim wojsku...Ja napisalem do CAW i odpisali ze nie maja zadnej informacji....Ale rezem z tym odpisali ze nie posiadaja pewnej ewidencji zolnierzow...
Dawid1310 Napisano 7 Listopad 2021 Napisano 7 Listopad 2021 a w 1937 roku podkablowali go ze chodzil i mowil ze ustroj radziecki jest zly,ze w Polsce nie ma kolchozow a kazdy ma swoje gospodarstwo,bil swoja byla zone i zabranial pracowac w kolchozie i utrzymowal kotnakt z polakam(pracowal na korzysc Polski) i itp... pod czas sledztwa sie okazalo ze w Polsce mial z rodzenstwa 3 siostry(Marija,Zoria,Anna) i brata Piotra...Na dzisiejszy dzien znalazlem kontakt z potomkami Anny(siostry pradziadka)...Bardzo bym chcial znalezc innych potomkow.....
Dawid1310 Napisano 7 Listopad 2021 Napisano 7 Listopad 2021 4 godziny temu, Tyr napisał: Sytuacja na linii polsko-bolszewickiego frontu pod Winnicą pod koniec maja 1920 r. | Słowo Polskie (slowopolskie.org) dużo się tam działo. czy gdzies jest spis zalnierzow ktorzy walczyli w Winnice w tamtych czasach?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.