Skocz do zawartości

Prośba w ustaleniu jednostki/pułku na terenie Ukrainy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem! Ostatnio znalazłem poniższy wpis na Facebooku. Napisałem do jego autora, że być może uda się pomóc w rozwiązaniu zagadki. Screenshot z oryginalnym postem zamieszczam za jego wiedzą i zgodą. Jeśli będą potrzebne dodatkowe informacje na temat pradziadka, to może być problem, gdyż poszukujący informacji, nie wie o nim zbyt wiele, jednak wszelkie pytania i uwagi chętnie jemu przekażę.

Screenshot_20211029-235446-979.thumb.png.9470772237856046664a977d0a76546e.png

Napisano
9 minut temu, Bartee napisał:

Winnica ale która?

czy ta na Ukrainie?

a może ta pomiędzy Pułtuskiem a Nasielskiem?

Ty umiesz czytać ze zrozumieniem, czy tak piszesz, żeby pisać?

Napisano
58 minutes ago, Salieri16000 napisał:

Ty umiesz czytać ze zrozumieniem, czy tak piszesz, żeby pisać?

Z DOKUMENTU wynika, iż jako aresztowany był osadzony w więzieniu w Winnicy (pkt nr 3 na dole strony). natomiast na temat służby w WP brak zapisu o Winnicy. Teraz kumasz powód pytania?

Napisano

glownym pytaniem jest to ze nie moge znalezc zadnego potwierdzenia(w Polsce) czy sluzyl moj pradziadek w polskim wojsku...Ja napisalem do CAW i odpisali ze nie maja zadnej informacji....Ale rezem z tym odpisali ze nie posiadaja pewnej ewidencji zolnierzow...

Screenshot_2021-10-29-13-39-28.png

Napisano

a w 1937 roku podkablowali go ze chodzil i mowil ze ustroj radziecki jest zly,ze w Polsce nie ma kolchozow a kazdy ma swoje gospodarstwo,bil swoja byla zone i zabranial pracowac w kolchozie i utrzymowal kotnakt z polakam(pracowal na korzysc Polski) i itp...

pod czas sledztwa sie okazalo ze w Polsce mial z rodzenstwa 3 siostry(Marija,Zoria,Anna) i brata Piotra...Na dzisiejszy dzien znalazlem kontakt z potomkami Anny(siostry pradziadka)...Bardzo bym chcial znalezc innych potomkow.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie