Skocz do zawartości
  • 0

stara zasłonka PKP - prośba o datowanie

Idontcare

Pytanie

Napisano

Mam starą zasłonkę PKP o wymiarach 115x115 cm, podłużny otwór wycięty i obszyty celowo, zasłonka wieszana na metalowych kółkach. Internet nic mi nie podpowiedział, zastanawiam się z jakiego okresu może pochodzić i gdzie mogła być używana. W wagonach, w budynkach? Może ktoś się z taką spotkał.

P1190457 zmn.jpg

P1190458 zmn.jpg

P1190459 zmn.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 10.10.2021 o 10:48, Cyrograf15 napisał:

W latach 70-tych czy 80-tych całkiem sporo jeździło parowozów, z których sadze opadały na skład. Wagony pasażerskie był zielone, tyle że brudne od tłustej sadzy. Ta firanka coś mi się kojarzy z wagonami sypialnymi. Wzoru nie pamiętam, ale były takie grubsze, sztywniejsze.

Wojtek

Wojsko bardzo długo było przeciwne wycofaniu parowozów i przejścia na elektrowozy, bo te ostatnie w razie "W" łatwo byłoby unieruchomić. Z podobnego powodu wojsko było wówczas przeciwne budowie skrzyżowań dwupoziomowych.

Faktycznie ta zasłonka mogła pochodzić z wagonu sypialnego lub kuszetki. Ale odpowiedzi bym szukał na forach kolejowych, których chyba jest dość sporo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie