Skocz do zawartości
  • 0

Katana i nabicia na szabli wz.1848.

kazioW24

Pytanie

Kolejna katana też z firmy sprzątającej strychy i mieszkania,już wcześniej podobną pokazywałem zastanawia mnie to,może jednak to  nie pamiątki turystyczne,obie z okolic gdańska.Dwa dobrze odczytuje nabicie to 3 Reński pułk artylerii polowej 83pułk cesarstwa niemieckiego,stacjonował gdzieś w okolicy gdańska podczas WWI,bo szabla też ze strychu.

P1080143.JPG

P1080144.JPG

P1080145.JPG

P1080147.JPG

P1080148.JPG

P1080149.JPG

P1080150.JPG

P1080151.JPG

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem.

46 minut temu, kazioW24 napisał:

może jednak to  nie pamiątki turystyczne,

Zmiłuj się - kazioW24 - i miejże litość nad oczami naszemi w ten niedzielny podwieczorek.

Jeżeli mówimy o tej "katanie" - to to, nawet pamiątką turystyczną nie jest.

Prymitywne chińskie wypociny handlowe i z żadną bronią - tym bardziej japońską - nie mające nic wspólnego.

51 minut temu, kazioW24 napisał:

bo szabla też ze strychu.

A co ma wspólnego - szabla z tym badziewiem...?

To że obie przebywały na strychu, to nic nie znaczy. Co najwyżej szabla powinna - przy takim towarzystwie - spalić się ze wstydu.

pzdr.

stani

Czołem.

Jeżeli chodzi o szablę - to odczytujesz dobrze - 3. Rheinisches Feld-Artillerie-Regiment Nr.83

25 minut temu, kazioW24 napisał:

Jeśli tak to zapewne jakiś weteran z tego pułku trafił do gdańska.

To jest - najbardziej - prawdopodobne, bo w IWŚ pułk ten walczył na froncie zachodnim.

A biorąc pod uwagę - trawienie na płazie, mamy do czynienia z - Artillerie Extrasäbel.

Co świadczy o tym, że ten weteran był oficerem.

pzdr.

stani

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie