kameleon3333 Napisano 15 Wrzesień 2021 Share Napisano 15 Wrzesień 2021 Witam. Dziś pytanie o taką szabelkę. Dział zupełnie mi obcy więc proszę o pomoc. Z góry dziękuję, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dreptakeustachy Napisano 15 Wrzesień 2021 Share Napisano 15 Wrzesień 2021 Wygląda na dzieło domorosłego kowala zbrocza wycinane szlifierką i widać ślady prostowania na gorąco .Może rekwizyt do tatrzyków szkolnych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 15 Wrzesień 2021 Share Napisano 15 Wrzesień 2021 Bałem się odzywać pierwszy, ale zgadzam się z przedmówcą. Domorosły kowal i klepanie resoru... jelec też wygląda wyjątkowo oryginalnie. Dla mnie też wygląda na rekwizyt z teatru telewizji ;-) Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 15 Wrzesień 2021 Share Napisano 15 Wrzesień 2021 A głowica stylizowana na wojska napoleońskie? Trzon opleciony sznurowadłem? Generalnie wysokich lotów wyobraźnia... Mam nadzieje cichą to toyotomi nie zjedzie nas jak burą sukę za takie opryskliwe uwagi oryginalnej szabli z czasów napoleońskich... Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kameleon3333 Napisano 15 Wrzesień 2021 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2021 Jesteście niezawodni, jak zawsze! Dziękuję serdecznie za oświecenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toyotomi Napisano 15 Wrzesień 2021 Share Napisano 15 Wrzesień 2021 Czołem Waszmościom. Kto by miał Was "objeżdżać", jak piszecie - czystej wody - prawdę...? Szacun dla wykonawcy, za upór i odwagę - choć z umiejętnościami, to krucho. 54 minuty temu, bialawy napisał: A głowica stylizowana na wojska napoleońskie? Raczej nie - przy szablach okresu cesarstwa nie stosowano kapturków stylizowanych na głowy lwów - tych "lwów" było dosyć na innym osprzęcie. Głowa lwa na kapturku, to - przede wszystkim - Prusacy i ich - "Löwenkopfsäbel". pzdr. stani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 16 Wrzesień 2021 Share Napisano 16 Wrzesień 2021 8 godzin temu, bialawy napisał: A głowica stylizowana na wojska napoleońskie? 7 godzin temu, toyotomi napisał: Raczej nie - przy szablach okresu cesarstwa nie stosowano kapturków stylizowanych na głowy lwów - tych "lwów" było dosyć na innym osprzęcie. Głowa lwa na kapturku, to - przede wszystkim - Prusacy i ich - "Löwenkopfsäbel". Wybacz toyotomi. Po prostu pierwsze skojarzenie lwiej głowy to klamra wojsk napoleońskich, stąd moja uwaga. Jak zwykle nie zawiodłeś i wyjaśniłeś pewne kwestie odnośnie białej broni, a ja na szczęście z kol. dreptakeustachy nie podpadliśmy za błędne skrytykowanie dzieła domorosłego płatnerza. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
kameleon3333
Witam.
Dziś pytanie o taką szabelkę.
Dział zupełnie mi obcy więc proszę o pomoc.
Z góry dziękuję, pozdrawiam.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.