Skocz do zawartości
  • 0

Nóż okopowy, kordzik.

Glokrzy

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, Erih napisał:

Kordzik, nie bagnet - nie posiada możliwości założenia na karabin. Wzorowany na bagnecie KS 98.

Gwoli ścisłości "Faschinenmesser der Feuerwehren' i nie do końca prywatny , używany również na służbie

Gwoli ścisłości akurat ten egzemplarz jest prywatny ,paradny ewentualnie wyjściowy ponieważ w taki można było zaopatrzyć się we własnym zakresie i ze swojej kieszeni a nosić do munduru wyjściowego. Noże używane typowo do służby nie były nigdy niklowane i ich konstrukcja była z dobrej jakości stali łącznię z rękojeścią i okładki były inne. W tym egzemplarzu rękojeść oprócz ostrza jest ze słabej jakości i wytrzymałości znalu. Kilkanaście lat temu miałem okazję chwilowo posiadać w rękach i jeden i drugi. Różnica w konstrukcji obydwu duża. Żałuję tylko że nie zrobiłem dla potomnych zdjęć. Zarówno jeden i drugi egzemplarz był własnością starszego pana z Niemiec, byłego strażaka i stąd takie informacje które od niego otrzymałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie