Artus33 Napisano 17 Sierpień 2021 Share Napisano 17 Sierpień 2021 Witam, bardzo proszę o pomoc w identyfikacji gwoździ jakie znalazł mój syn. Wyciągnął je z podkładów kolejowych, a takich oznaczeń nie mogłem w sieci nigdzie znaleźć, proszę o pomoc kolegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo83 Napisano 20 Sierpień 2021 Share Napisano 20 Sierpień 2021 Oznaczenia na gwoździach kontrolnych nabijanych na drewniane podkłady i słupy teletechniczne to nic innego jak rok i miesiąc w którym taki produkt opuszczał nasycalnię podkładów czyli miejsce gdzie impregnowano je kreozotem węglowym. Tak więc pierwszy z prawej to czerwiec 1982, kolejny to kwiecień 2012, następny pochodzi z 2013 roku a LA to może być sygnatura producenta. Zdarzają się też z wybitym tylko rokiem produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 20 Sierpień 2021 Share Napisano 20 Sierpień 2021 Oby się tylko jakiś pociąg z powodu tych wyciągniętych gwoździ nie wykoleił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Artus33
Witam, bardzo proszę o pomoc w identyfikacji gwoździ jakie znalazł mój syn. Wyciągnął je z podkładów kolejowych, a takich oznaczeń nie mogłem w sieci nigdzie znaleźć, proszę o pomoc kolegów.
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.