kribmw Napisano 6 Sierpień 2021 Share Napisano 6 Sierpień 2021 Witam panowie hełm do identyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 6 Sierpień 2021 Share Napisano 6 Sierpień 2021 Hełm wz. 31 ale po "remoncie". Ktoś dodał fasunek i podpinkę (myślę, że z powojennego egzemplarza strażackiego) i wstawił do niego. Daj fotkę nitu mosiężnego (od wewnątrz) znajdującego się z tyłu hełmu. Pozdrawiam. Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kribmw Napisano 6 Sierpień 2021 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2021 Witam nie mam więcej fotek bo to hełm kolegi.Mam jeszcze pytanie czy możliwe jest że ten hełm nie ma tego nitu mosiężnego bo kazałem mu sprawdzić i okazuje się że nitu brak.Czy to oznacza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 6 Sierpień 2021 Share Napisano 6 Sierpień 2021 Kiedyś posiadałem takowy hełm i też z nitem aluminiowym, bez odbioru. A ten hełm kolegi bez jakiegokolwiek nitu czy brak mosiężnego zastąpionego innym? Ten zapewne wykorzystywany dzwon przedwojenny w wersji powojennej. Ale to niech już się wypowiedzą mądrzejsze głowy. Nawet w "4 pancernych i psie" były takie hełmy na ekranie. Więc LWP po wojnie ich używało. Ale w jakim stopniu nie jestem w stanie powiedzieć. Były też modyfikacje tego hełmu ze wz. 31/50 z innym fasunkiem. Ale to już inna historia. Pozdrawiam. Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 6 Sierpień 2021 Share Napisano 6 Sierpień 2021 Paweł dobrze prawi a więc są dwie opcje. Pierwsza to hełm powojenny wz. 31/50 (te miały wyposażenie wewnętrzne i podpinki niemieckie), bez mosiężnego nita i bez "salamandry" po remoncie i z wymienionym fasunkiem ze strażackiego wz. 35 czyli "lifting" coś na wzór przedwojennego wz. 31 i ktoś wiedział co robi. Druga mniej prawdopodobna to to że jest to oryginalny przedwojenny wz. 31 który nie przeszedł odbioru wojskowego (a były takowe partie hełmów) i przeznaczony został do powiedzmy cywilnej OPL. Te zdaje się hełmy oryginalnie nie miały mosiężnych nitów kontrolnych oraz malowania typu "salamandra", ale to do sprawdzenia. Co do użytkowania hełmów wz. 31/50 w WP to nie jest znana bliżej ich liczba, wiadomo że były na wyposażeniu niektórych szkół oficerskich. Są też fotografie wykonane bodajże w 1971 r. w ówczesnym Centralnym Ośrodku Szkolenia Specjalistów Artylerii i Radiotechniki w Bemowie Piskim gdzie widać żołnierzy wyposażonych w nowe hełmy wz. 67 oraz wz. 31/50, a więc używane były jeszcze na początku lat 70-tych. Co do serialu "Czterej pancerni i pies" to istotnie widać tam hełmy wz. 31/50 i to co ciekawe używane przez Krasnoarmiejców, ale na to nie należy zwracać szczególnej uwagi bo w tejże "megaprodukcji" prawie wszystko co wiąże się z kwestiami sprzętu i umundurowania nijak ma się do II wojennej rzeczywistości. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kribmw Napisano 6 Sierpień 2021 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2021 Jak zdecyduję się go od miego że tak powiem wycyganic to wrzucę więcej fotek.Na razie go nie miałem w rękach więc dla tego go wrzuciłem na forum bo na Polskim sprzęcie się nie znam.Teraz dzięki wam panowie wiem od czego zacząć w negocjacjach.Jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 6 Sierpień 2021 Share Napisano 6 Sierpień 2021 Godzinę temu, kribmw napisał: Jak zdecyduję się go od miego że tak powiem wycyganic to wrzucę więcej fotek. Jak masz możliwość "przyswojenia" tegoż hełmu to bierz jak najbardziej. Coś mi się zdaje że powojenny wz. 31/50 to większy rarytas niż przedwojenny wz. 31 ale w sumie to nie o to chodzi. Chodzi o to że hełmy wz. 31 to "ikona" polskiego żołnierza końca lat 30-tych i najpiękniejszy hełm na świecie, jeśli można użyć takowego określenia w stosunku do hełmów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
kribmw
Witam panowie hełm do identyfikacji.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.