Skocz do zawartości
  • 0

polski plecak wojskowy jaki to wz ???

wz.69

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
38 minut temu, Edmundo napisał:

Zdecydowanie wz. 33 ale coś mi się wydaje że to już produkcja powojenna. Co jest na pieczątkach ?

Wydaje mi się Edmundo, że powojenne miały dodatkową kieszonkę na wewnętrznej klapie. Zresztą, tutaj widać  pieczątki czerwone a z tego co mi się wydaje, po wojnie używali już tuszowych niebieskich. Ale..., może się mylę i chętnie poszerzę swoją wiedzę.

Pozdrawiam.

Paweł

Napisano
Godzinę temu, pawel_breslau napisał:

powojenne miały dodatkową kieszonkę na wewnętrznej klapie

Tak ale były też bez kieszonki, być może z pierwszych partii produkcyjnych, późniejsze oznaczane chyba bardziej umownie jako wz. 33/50 miały dodatkowe skórzane wzmocnienia ale o tym zapewne wiesz. Widziałem grupowe foty żołnierzy WP wykonane w 1947 r. z tornistrami wz. 33. Czy były to tornistry z bieżącej produkcji czy też może coś co ostało się sprzed 1939 r., tego nie wiem. Pewnikiem jest iż tornistry produkcji powojennej były w użytku do końca lat 70-tych a w magazynach zapewne przeleżały dłużej. Co do pieczątek to powojenne na elementach umundurowania były też czerwone.

Pozdrawiam 

Napisano
27 minut temu, Edmundo napisał:

Pewnikiem jest iż tornistry produkcji powojennej były w użytku do końca lat 70-tych a w magazynach zapewne przeleżały dłużej.

Takowy plecak ''kapliczkę'' miał mój dowódca drużyny jeszcze późną wiosną 1985. Pewnie dostał go na ''szkółce'' w K-K jesienią 1983. Plecak podpadł (rychło wczas) na przeglądzie mundurowym przed poligonem i poszedł do wymiany.

Napisano

Tornistry tego wzoru były użytkowane w pewnym batalionie remontowo-budowlanym coś tak koło 1980-1981 r. Znam to z opowieści kolesia który to żadnego pojęcia o temacie oporządzenia nie ma ale twierdzi iż biegał z cyt. "plecakiem usztywnianym deskami". Jak się z nim spotkam to dopytam co i jak. Są także fotografie wykonane w latach 70-tych, gdzie doskonale widać żołnierzy w mundurach "moro" z tornistrami na 100 % wz. 33 czy też wz. 33/50 ale bez usztywniających deseczek, czyli coś na modłę późniejszych miękkich "kostek" wprowadzonych wraz z szelkami na przełomie lat 60-tych i 70-tych. Na forum dws był temat oporządzenia WP sprzed 1939 r. gdzie napisałem i ja swoje "trzy grosze" między innymi o hipotetycznym podobieństwie projektowanych do wprowadzenia szelek i dopinanego do nich tornistra z analogicznym wyposażeniem znanym powszechnie jako wz. 71, szkoda że to zniknęło.

Napisano
19 godzin temu, Edmundo napisał:

Tak ale były też bez kieszonki, być może z pierwszych partii produkcyjnych, późniejsze oznaczane chyba bardziej umownie jako wz. 33/50 miały dodatkowe skórzane wzmocnienia ale o tym zapewne wiesz. Widziałem grupowe foty żołnierzy WP wykonane w 1947 r. z tornistrami wz. 33. Czy były to tornistry z bieżącej produkcji czy też może coś co ostało się sprzed 1939 r., tego nie wiem. Pewnikiem jest iż tornistry produkcji powojennej były w użytku do końca lat 70-tych a w magazynach zapewne przeleżały dłużej. Co do pieczątek to powojenne na elementach umundurowania były też czerwone.

Pozdrawiam 

No i widzisz, człowiek czegoś nowego się dowiedział :-). O skórzanych wzmocnieniach spodu tornistrów wiedziałem, bo sam takowy swego czasu posiadałem :-).

Za to wbiłeś mi klina z tymi kieszonkami wewnątrz. Byłem święcie przekonany, że powojenne robiono już tylko i wyłącznie z dodatkową kieszonką. Co do pieczątek to też muszę swoją wiedzę poszerzyć w tym temacie, ja tylko spotkałem się na tornistrach z pieczątkami niebieskimi. A naście ich przez moje łapy przeszło :-).

Dzięki :-)

Napisano

Paweł ale ja o pieczątkach czerwonych pisałem w kontekście części powojennego umundurowania a nie tylko o tornistrach, jak było z tornistrami to znaczy czy były pieczątki tylko niebieskie, czy też czerwone, a te powiedzmy że w początkowym okresie ponownej powojennej produkcji, tego nie wiem. Nie wiem także w którym roku rozpoczęto produkcję tychże tornistrów, fotografie które widziałem były na 100 % z roku 1947 r. i były tam na 100 % widoczne tornistry wz. 33, czy była to produkcja świeża czy też coś sprzed 1939 r. które gdzieś tam przetrwało wojnę, tego nie wiem. Ogólnie to chyba nie ma żadnego merytorycznego opracowania o elementach oporządzenia WP wprowadzonych w latach 40-tych i 50-tych a temat ciekawy. To samo dotyczy na ten przykład manierek wz. 37, najwcześniejsza którą widziałem była z 1948 roku, oczywiście cały czas mam na myśli sprzęt wprowadzony powtórnie do produkcji po wojnie. Zawsze zastanawiało mnie też dlaczego nie wprowadzono chlebaka, pierwszym który przyjęto do wyposażenia był dopiero chlebak umownie zwany wz. 71.

Napisano

Zdecydowanie przedwojenny wz. 33, na trójkątnej pieczątce napis PZU- Państwowe Zakłady Umundurowania, na owalnej zapewne DOK- czyli Dowództwo Okręgu Korpusu, dalej nieczytelne. Fajny fant i to w bardzo dobrym stanie. Gratulacje dla posiadacza owego tornistra.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie