Hebda Posted June 13, 2021 Share Posted June 13, 2021 Pruski rozen.wyglada na ostro kombinowany.brak sygnatur.pochwa nie wiem czy oryginalna.prosze o wszelkie info(szable nie moj temat) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 toyotomi Posted June 13, 2021 Share Posted June 13, 2021 (edited) Czołem. 3 godziny temu, Hebda napisał: Pruski rozen To określenie przypisywane jest głowniom prostym (pałasz / szpada) a to jest szabla. 3 godziny temu, Hebda napisał: wyglada na ostro kombinowany Niekoniecznie - co prawda to dosyć "zmęczona" i niekompletna szabla. Ale oryginalna - pruska szabla oficera kawalerii M 1852. Rocznik - w okolicach 1905 - gdy przy oprawach oficerskich tych szabel zaczęto stosować "klawiaturę" - ażurową tarczkę tercji jelca, na zawiasach - Außenklappkorb. 3 godziny temu, Hebda napisał: pochwa nie wiem czy oryginalna Antabka z ryfką przy pochwie - dla kawalerii nie za bardzo pasuje (to raczej piechociarski patent) Pochwy szabel kawaleryjskich miały dwie ryfki. Od 1895-go - jedną. pzdr. stani Edited June 13, 2021 by toyotomi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Hebda Posted June 14, 2021 Author Share Posted June 14, 2021 Slicznie dziekuje Pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Hebda
Pruski rozen.wyglada na ostro kombinowany.brak sygnatur.pochwa nie wiem czy oryginalna.prosze o wszelkie info(szable nie moj temat)
2 answers to this question
Recommended Posts