Hebda Napisano 13 Czerwiec 2021 Napisano 13 Czerwiec 2021 Pruski rozen.wyglada na ostro kombinowany.brak sygnatur.pochwa nie wiem czy oryginalna.prosze o wszelkie info(szable nie moj temat)
toyotomi Napisano 13 Czerwiec 2021 Napisano 13 Czerwiec 2021 Czołem. 3 godziny temu, Hebda napisał: Pruski rozen To określenie przypisywane jest głowniom prostym (pałasz / szpada) a to jest szabla. 3 godziny temu, Hebda napisał: wyglada na ostro kombinowany Niekoniecznie - co prawda to dosyć "zmęczona" i niekompletna szabla. Ale oryginalna - pruska szabla oficera kawalerii M 1852. Rocznik - w okolicach 1905 - gdy przy oprawach oficerskich tych szabel zaczęto stosować "klawiaturę" - ażurową tarczkę tercji jelca, na zawiasach - Außenklappkorb. 3 godziny temu, Hebda napisał: pochwa nie wiem czy oryginalna Antabka z ryfką przy pochwie - dla kawalerii nie za bardzo pasuje (to raczej piechociarski patent) Pochwy szabel kawaleryjskich miały dwie ryfki. Od 1895-go - jedną. pzdr. stani
Pytanie
Hebda
Pruski rozen.wyglada na ostro kombinowany.brak sygnatur.pochwa nie wiem czy oryginalna.prosze o wszelkie info(szable nie moj temat)
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.