Skocz do zawartości
  • 0

Studnie w lesie

GrzegorzQ

Pytanie

Cześć. 

W lesie, w pobliżu nieczynnej kopalni żwiru, znalazłem takie oto studnie. Moją uwagę przyciągnął kształt pokryw. Dwie studnie mają pokrywy stalowe,zamknięte na kłódki, jedna betonową, w ostatniej pokrywy brak. Te, do których można zajrzeć, są bardzo płytkie i znajdują się w nich dwie pionowe rury PCV. Na geoportalu w tej okolicy nie ma żadnych instalacji. Czy ktoś wie, do czego te studnie służą lub służyły? 

20210523_192552.jpg

20210530_181515.jpg

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

leśne studnie p-poż , u mnie w lesie są takie same i klucze posiadają leśnicy i najbliższa jednostka ochotniczej straży. Studnie  płytkie do wody podskórnej dlatego nie nadają się za bardzo dla ludzi do picia a zamknięte aby nikt nie korzystał bo mają służyć leśnikom. Widziałem otwarte ale zazwyczaj są zniszczone  poprzez zawalenia kamieniami, śmieciami i innym dziadostwem i robią to ludzie najczęściej którzy wywalają śmieci do lasów , w taką studnie wywalą śmieci i z zewnątrz nie widać a w studni wory z " hasiami ". Dlatego nie dziwota że mają stalowe kopułki zamknięte na kłódki.

1 godzinę temu, Landszaft napisał:

leśne studnie p-poż.

Małe, nietypowe. Generalnie wolimy budować od zera odkryte baseny lub nawet zakopać cysternę kolejową. No i musi być świetny dojazd dla ciężkich wozów strażackich. Jeżeli  ma to pojemnosć 2000 - 3000 litrów wody lub nie są przy drodze to nie p.poż.

Może element związany z odwadnianiem żwirowni ?

Mi też ppoż nie bardzo się widzi - w otwartych studniach nie widać żadnych hydrantów, bagnetów do węży, itd. Również nie bardzo to wygląda na pobór wody - z tego samego powodu, nie ma tam nawet miejsca na jakąkolwiek pompę. Jedyne, co mi się kojarzy, to odpowietrzenie jakiejś instalacji podziemnej, ale geoportal nie pokazuje żadnej kanalizacji w pobliżu, a drenażu czy melioracji chyba (?) się nie odpowietrza. Teraz przyszło mi do głowy, że ta żwirownia miała być wysypiskiem śmieci, na szczęście planów nie zrealizowano. Być może to jest nie dokończona instalacja odgazowywania składowiska, aczkolwiek wszystkie studnie są poza niecką żwirowni, a dwie są dość znacznie od niej oddalone. Mogą to też być studnie do monitorowania migracji zanieczyszczeń ze składowiska w wodach gruntowych. 

Wypytaj najstarszego lokalesa w okolicy - najlepiej byłego prezesa GS, radnego, sołtysa. Tacy ludzie byli kiedyś bardzo aktywni i mogą być kopalnią wiedzy.  Kiedyś z kumplem zgadliśmy do dziadka mieszkającego od urodzenia w mojej wiosce co siedziało w czasie "wyzwolenia" w '45. Nawet sobie w 1 % nie zdawałem sprawy jakie dramaty się rozgrywały w okolicy - wieszanie się całych rodzin w stodołach, topienie dzieci w studni, wielodniowe gwałty... O losy ludzi z mojej chaty nie pytałem, wolę nie wiedzieć.

Ps. Mi to dalej wygląda na odwodnienia ale dużo zależy w tym przypadku od ukształtowania terenu ( przy instalacji grawitacyjnej).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie