armando86 Napisano 22 Maj 2021 Napisano 22 Maj 2021 Witam. Temat jako ciekawostka. Jednak się trafiają. Co o tym temacie sądzicie?
Tyr Napisano 23 Maj 2021 Napisano 23 Maj 2021 Srebrzenie ogniowe przez fałszerzy- tylko kogo oni tym nabierali? Trzeba by sprawdzić roczniki tych srebrzonych jeśli z początków bicia boratynek to ma to sens bo ludziom którzy jeszcze nie widzieli oryginału można było wcisnąć jako srebrnego szeląga. Może dla obcokrajowców? W przypadku monetek, które są w całej grubości "srebrne" lub mają wtrącenia przyczyną może być proces przetopu miedzi i kucia blachy. W miedzi zawsze jest domieszka srebra, którą dziś przy produkcji miedzi odzyskuje się elektrolitycznie. W tamtych czasach ta domieszka mogła się wytrącić nierównomiernie w przetopie i być rozkuta na blachę o dużej zawartości srebra. Trafiają się widziałem oba przypadki:)
KamilW Napisano 23 Maj 2021 Napisano 23 Maj 2021 Jak uda się odczytać rok, proszę o informację. Strasznie jestem ciekaw
sqr Napisano 23 Maj 2021 Napisano 23 Maj 2021 Aktualnie nie mam dostępu do literatury, ale mam gdzieś jakieś materiały z informacją, że tego typu cudaki, były wytwarzane na potrzeby handlu zagranicznego, chyba głównie z Prusami...
zdzicho01 Napisano 25 Maj 2021 Napisano 25 Maj 2021 https://www.katalogmonet.pl/Newsy-numizmatyczne/O-srebrnych-i-złotych-boratynkach
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.