Manierkarz Napisano 28 Kwiecień 2021 Napisano 28 Kwiecień 2021 Witam Udało mi się nabyć taki oto hełmik. Jest mocno oblepiony czymś co wygląda i pachnie jak smoła. Zacząłem już go trochę szorować i nożem ściągać grubsze połacie tej substancji. Mają Koledzy może jakieś rady jak to dalej rozegrać, żeby nie zepsuć ? Jest jakaś szansa, że coś pod tą smołą się uchowało ? Hełm z terenu walk zarówno 1939 jak i 1945, muszę odsłonić wywietrzniki, żeby sprawdzić czy to M40 lub M35. Pozdrawiam i z góry dziękuję za rady.
Landszaft Napisano 28 Kwiecień 2021 Napisano 28 Kwiecień 2021 Jeśli to smoła to włożyć do wiadra z benzyną lub lepiej i bezpieczniej olejem napędowym . benzyna jak i olej napędowy rozpuszczają smoły nie uszkadzając farby która jest na hełmie. Prawdopodobnie służył hałerek jako nabierak smoły do terowania , ale że popękał to poszedł w odstawkę . Jak pomoczysz w oleju napędowym z dzień to potem zobaczysz jak zmięknie smoła to szmte w ręke i pucować aż zejdzie lepiszcze . Wtedy ocenisz jego stan.
Manierkarz Napisano 28 Kwiecień 2021 Autor Napisano 28 Kwiecień 2021 Dziękuję za pomoc, wydaje mi się, że to M35, więc może jakimś cudem pod tą warstwą coś tam się uchowa z kalkomanii. Nadzieja umiera ostatnia ;)
Der Panzerfahrer Napisano 28 Kwiecień 2021 Napisano 28 Kwiecień 2021 Mam 35tke w podobnym stanie, używany jako czerpak do smoły. Nie licz na cuda.... jedyne dobre było, że hełm ma zdrową blachę.... Ani stŕzępka farby a nie wspąmnieć o kalkach..... też liczyłem na cud....
Julekcezar Napisano 28 Kwiecień 2021 Napisano 28 Kwiecień 2021 Elektroliza załatwi sprawę tylko roztwór na jeden raz będzie.
Manierkarz Napisano 29 Kwiecień 2021 Autor Napisano 29 Kwiecień 2021 W weekend dam szansę temu olejowi napędowemu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Włożę go na początek na 12 godzin i postaram się zetrzeć ten syf.
Manierkarz Napisano 31 Lipiec 2021 Autor Napisano 31 Lipiec 2021 Hełm moczył się dwa dni w oleju napędowym, ale niestety nie wszędzie udało się pozbyć smoły. Następnie żmudne godziny delikatnego opukiwania zaschniętej smoły plus 15 minutowe namaczanie fosolem. Tak wyszło na tą chwilę. Byłem w szoku, ze pojawiła się farba i zarys kalkomanii. Nie wiem tylko czy to mogą być runy SS czy wczesny dekal WH. Hełm wyszedł w rejonie zarówno walk w 1939 jak i 1945. Dalej moczyć w oleju napędowym ? Nie zaszkodzi to farbie i kalkomanii ? Pozdrawiam
Manierkarz Napisano 13 Sierpień 2021 Autor Napisano 13 Sierpień 2021 Ponawiam pytanie - dalsza kąpiel w oleju napędowym nie zniszczy kalkomanii/farby ? pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.