Max1927 Napisano 15 Kwiecień 2021 Share Napisano 15 Kwiecień 2021 Witam forumowiczów ! To mój pierwszy post dziś założyłem konto. Moje pytanie brzmi czy ktoś z was posiada papierosy z okresu 2 rp? Ja w swojej kolekcji mam koło 10 różnych paczek (tyle się udało kupić przez 3 lata odkąd zacząłem swoją przygodę ze zbieraniem) Wstawiam zdjęcia kolekcji 100 papierosów z 39 roku oraz egipskich specjalnych z połowy lat 20. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 15 Kwiecień 2021 Share Napisano 15 Kwiecień 2021 W tym stanie zachowania robią wrażenia,jak się uchowały ? kiedyś miałem w ręku odnaleziony gdzieś na strychu karton pudełek Sportów /tekturowe pudełko z wizerunkiem dyskobola/ z akcyzami Generalnej Guberni były wilgotne i zapleśniałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Kwiecień 2021 Share Napisano 15 Kwiecień 2021 Ja kiedyś miałem taką "cegłę" na 100 szt. Haudegenów, ale wyjaraliśmy wszystkie z kolegami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Max1927 Napisano 15 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2021 59 minutes ago, abcd napisał: W tym stanie zachowania robią wrażenia,jak się uchowały ? kiedyś miałem w ręku odnaleziony gdzieś na strychu karton pudełek Sportów /tekturowe pudełko z wizerunkiem dyskobola/ z akcyzami Generalnej Guberni były wilgotne i zapleśniałe. Niestety mogę tylko przypuszczać... Papierosy zostały kupione od Niemca który miał kolekcje papierosów z całego świata... On to kupił od jakiegoś innego Niemca skąd to się tam znalazło? Ciężko powiedzieć... W każdym razie te opakowanie egipskich specjalnych to naprawdę unikat na skalę światową. Z tego co wiem jest tylko jedna paczka zachowana pełna i jest ona u mnie :) Nie widziałem nawet pustego pudełka (Jest sporo puszek pustych ale to jest jeszcxe wersja pudełkowa przed wprowadzenie puszek na te najlepsze/najdroższe rodzaje papierosów) Ciekawostka że te papierosy kosztowały w tamtym okresie uwaga 4 zł za paczkę! Nie każdy mógł sobie pozwolić na taki luksus... kolekcje (niestety nie pełna ale i tak w takim stanie z zawartością i papierami jest to jedyny egzemplarz zachowany) została zakupiona we Włoszech od znajomego kolekcjonera też ciężko powiedzieć jak się tam znalezła. Z ciekawostki dodam że takie paczkiz lat 20 początek 30 w takim stanie to wydatek rzędu 5 6 tysięcy!! Mysle ze będę wrzucał co jakiś czas ciekawe paczki z mojej kolekcji bo mam tego od groma :) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Max1927 Napisano 15 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2021 54 minutes ago, bjar_1 napisał: Ja kiedyś miałem taką "cegłę" na 100 szt. Haudegenów, ale wyjaraliśmy wszystkie z kolegami. Produkcja generalnej guberni ? Jeśli tak to szkoda bo okupacyjne papierosy też są w cenie mocno... Nie tak jak nasze przedwojenne ale jednak też myślę ciekawe paczki to nawet można do 1000 zł zarobić;) Posiadam jedna paczkę papierosów klub z okupacji oraz tytoń fajkowy. Są to super przedmioty historyczne i robią wrażenie na oglądających jak widzą że na górze pisze po niemiecku a dopiero pod spodem po polsku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Kwiecień 2021 Share Napisano 16 Kwiecień 2021 16 godzin temu, Max1927 napisał: Produkcja generalnej guberni ? Nie pamietam, to było z 15-20 lat temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.