Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja szabli

Matwoj

Pytanie

Napisano

Witam, znalazlem w domu mojej babci zdjecie swoich przodków, zainteresowala mnie szabla widoczna na zdjeciu, zdjecie wykonane zostalo ok 1920r + - 5lat. Czy na podstawie tej szabli da sie wywnioskowac czy to zwykla szabla czy jakas oficerska,czy da się stwierdzic na jej podstawie w jakich oddzialach mógl slużyc moj(chyba) pra dziadek?. Każda informacja będzie cenna

IMG_20210328_143041.jpg

IMG_20210328_152136.jpg

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem.

Zacznijmy od tego, że broń ta to - pałasz kawalerii liniowej / ciężkiej.

Wszelkie cechy konstrukcyjne oprawy wskazują na - pruski pałasz kirasjerów M/54.

Z odciętym zewnętrznym obłękiem bocznym - w załączniku nr 1.

1896807692_1.paaszleg..thumb.JPG.a275c1cddeb5f8924220fefef002bb3d.JPG

Pozostałe cechy oprawy -

2 - regularny profil kabłąka jelca.

3 - lekko poszerzony - w części środkowej - trzon rękojeści.

4 - tylne ramię jelca w formie tarczki.

Przy pałaszu temblak podoficerski lub oficerski Legionów Polskich - w załączniku nr 5

Opracowany w Departamencie Wojskowym NKN.

Zatwierdzony przez Armeeoberkommando (AOK) Nr 9913/1. 6-go czerwca 1916-go roku.

1 godzinę temu, Matwoj napisał:

czy to zwykla szabla czy jakas oficerska

Pałasz ten nosił podoficer (temblak biały) lub oficer (temblak srebrny).

Zdjęcie monochromatyczne nie rozróżni koloru temblaka.

1 godzinę temu, Matwoj napisał:

czy da się stwierdzic w jakich oddzialach mógl slużyc moj(chyba) pra dziadek?

Pewnie tak. Należało by "prześwietlić" uzbrojenie oddziałów LP.

pzdr.

stani

Napisano

Dzięki za pomoc. Bardzo duzo mi wyjasniles. A koedys na podworku wykopalem taki guzik. Czyto mozna w jakos sposob ze soba powiazac? Guzik ma srednice 2.3 cm o ile dobrE pamietam to chyba jakis oficerski. 

IMG_20201228_194830.jpg

Napisano

Nie chodzi mi o identyfikacje guzika tylko o to czy mozna go powiazac w jakis sposob z Legionami polskimi i moim pra dIadkiem ktory jest na zdjeciu na jasno ubrany, zeby to zrobic trzeba widziec i zdjecie i guzik. Zebyto zrobic obie rzeczy musza byc w tym samym poscie aby je porównac. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie