Predator Boży Napisano 23 Marzec 2021 Napisano 23 Marzec 2021 Witam.Natrafiłem kiedyś na coś co kojarzy mi się tylko z typem ogniwa galwanicznego.Są to ołowiane płytki pomiędzy którymi jest biały proszek,a płytki powleczone są białym tworzywem.Spotkał się już ktoś z podobnym znaleziskiem?Co to jest dokładnie?
sp7mfu Napisano 23 Marzec 2021 Napisano 23 Marzec 2021 Resztki baterii anodowych. Baterie złożone z wielu ogniw płytkowych o napięciu kilkudziesięciu woltów do zasilania lamp w odbiornikach i radiostacjach - tam gdzie nie było sieci lub agregatu prądotwórczego. Podobną budowę mają do dzisiaj popularne baterie o napięciu 9 woltów.
Predator Boży Napisano 23 Marzec 2021 Autor Napisano 23 Marzec 2021 Dziękuję za szybką odpowiedź.Więc możliwe jest,że te ogniwa zasilały niemiecką radiostację lub inne urządzenie we wrześniu '39?
sp7mfu Napisano 24 Marzec 2021 Napisano 24 Marzec 2021 Albo radioodbiornik bogatszego "kułaka" lub dziedzica.
honker Napisano 24 Marzec 2021 Napisano 24 Marzec 2021 Po co sięgać tak daleko. Jeszcze w 1968 mieszkając w "wielkiej'' Warszawie używaliśmy takiej do radia a ci co zostali jeszcze parę lat dłużej. pozd Marek
sp7mfu Napisano 24 Marzec 2021 Napisano 24 Marzec 2021 http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasiu/oldtr/Eltra_mot59_1_thumbnail.png no no... a od początków lat 60-tych produkowano takie cudo zastąpione później przez kultowe radio "koliber". Oczywiście na tranzystorach.
Predator Boży Napisano 24 Marzec 2021 Autor Napisano 24 Marzec 2021 Sięgam tak daleko,gdyż ogniwa znalazłem biwakując w lesie z niemieckimi pozycjami z września.Co prawda na początku stawiałem na śmieci kolejarza,ale to już inna bajka.
Pytanie
Predator Boży
Witam.Natrafiłem kiedyś na coś co kojarzy mi się tylko z typem ogniwa galwanicznego.Są to ołowiane płytki pomiędzy którymi jest biały proszek,a płytki powleczone są białym tworzywem.Spotkał się już ktoś z podobnym znaleziskiem?Co to jest dokładnie?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.