Skocz do zawartości

Wojenne losy stryja Józefa?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję danych o moim stryju Józefie Zglec synu Pawła, urodzonego w Ślubowie pow. Wyszkowski. Wyszedł ze służby wojskowej na wiosnę 1939 r. Zmobilizowany został w sierpniu lub na początku września tegoż roku, na Bemowo w Warszawie. Walczył w Kampanii Wrześniowej i prawdopodobnie poległ. Nie mam żadnych wiadomości gdzie spoczywa. Przejrzałem różne źródła które były w moim zasięgu. Może ktoś spotkał jego nazwisko gdzieś w archiwach, lub zna osobę o podobnych warunkach mobilizacji, a może szlak bojowy zmobilizowanych na Bemowie.Bardzo proszę o wiadomość. Za co serdecznie dziękuję. K. Zglec

Napisano

Pamiętam z opowieści, że był szeregowym. Do strat. pl, byl zgłoszony prze zemnie. Dzieki.

Napisano

W  "Księdze Pochowanych Żołnierzy Polskich Poległych w II WŚ- tom I Żołnierze Września", Pruszków 1993. niestety nie występuje.

Sprawdzę jeszcze na listach pochowanych na warszawskich Powązkach Wojskowych, bowiem jednostka do której został zmobilizowany pozostała i wzięła udział w obronie miasta.

Napisano
34 minuty temu, formoza58 napisał:

Sprawdzę jeszcze na listach pochowanych na warszawskich Powązkach Wojskowych

Nie go w imiennej liście tam pochowanych ? 

Napisano

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Tak sprawdzałem kilka lat temu, bez skutku. Teraz napisałem ponownie. Sprawdzałem w Muzeum Jeńców Wojennych w Opolu, W Genewie w Międzynarodowym PCK, oraz w Miedzynarodowym Biurze Poszukiwań Zaginionych. Pozostała mi do sprawdzenia strona wschodnia, lecz brakuje mi adresów kontaktowych. Pozdrawiam. Kazimierz.

Napisano

Czy jest możliwość odtworzenia szlaku bojowego żolnierzy zmobilizowanych na Bemowie w sierpniu 1939 roku. Bardzo proszę o wskazanie źródeł opisujących ten szlak bojowy. Dziękuję. Kazimierz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie