Emiliano Napisano 12 Styczeń 2021 Napisano 12 Styczeń 2021 Witam wszystkich, (Jest to mój pierwszy post i bardzo przepraszam jeśli coś będzie zle) Chciałbym dowiedzieć się cokolowiek o tej szabli znalazłem ją w piwnicy i nic o niej nie wiem. Bardzo proszę o pomoc w identyfikcaji.
bert.F Napisano 14 Styczeń 2021 Napisano 14 Styczeń 2021 Pruska KD 1889 ( Kavallerie-Degen) , producent ERFURT, oznaczenie 3.J.P.2.28 - Jager-Regiment zu Pferde nr 3, 2 esk. nr broni 28
toyotomi Napisano 14 Styczeń 2021 Napisano 14 Styczeń 2021 Czołem Robercie. Producentem tego pałasza (a na pewno głowni) jest - Otto Mertens ze Solingen. Erfurt - to nabicie pruskiego arsenału królewskiego. (Preußisches königliches Arsenal) Tak jak w przypadku Bawarii - Amberg. Arsenał w Erfurcie, mógł nabić swoją puncę na kompletnym pałaszu. Jak i oprawić głownie od Mertens'a i nabić swój znak. pzdr. stani
bert.F Napisano 14 Styczeń 2021 Napisano 14 Styczeń 2021 Witaj Stanisławie , oznaczenie Mertensa po lewej stronie głowni ,niewątpliwie producent . Erfurt -zamawiający ,odpowiedzialny za końcowy montaż. Szabla z lat 1897-98
armando86 Napisano 12 Styczeń 2021 Napisano 12 Styczeń 2021 https://www.tooveys.com/lots/301420/a-late-19th-century-german-sword-by-otto-mertens
Pytanie
Emiliano
Witam wszystkich,
(Jest to mój pierwszy post i bardzo przepraszam jeśli coś będzie zle)
Chciałbym dowiedzieć się cokolowiek o tej szabli znalazłem ją w piwnicy i nic o niej nie wiem. Bardzo proszę o pomoc w identyfikcaji.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.