Skocz do zawartości
  • 0

Łuska z fantem

Matwoj

Pytanie

Napisano

Witam. Mam zagwozdke podczas zbierania grzybow znalazlem łuske która byla zamknięta(widać że ktoś specjalnie ją zagiął i zacisnął kombinerkami) w srodku byl pocisk i jakies 2 rzeczy ale nie mam pojecia co to jest, raczejnie jest to srebro tylko ołów ale nie jestem pewien obydwie te rzeczy wyglądają jak miniaturowe lyżeczki... Mozektos cos skojarzy.. IMG_20210103_181310.thumb.jpg.84f61c68e3deee84e8eac24b5d4472ad.jpg

IMG_20210103_103807.jpg

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzieki na oewno skorzystam. Niewiem kiedy to nastapi ale bede skladal wniosek o przeszukanie terenu, najprawdopodobniej stanowisko polskich partynantow we wschodniej polsce, mysle ze bedzie w czym pomagac. Poczekam troche na pogode i pozalatwiam papierologie i do boju. 

Napisano

Dokładnie. Chodzi o to że kiedyś robili w ten sposób "petardy" - zagniatali w środku proch z pociskiem i wrzucam do ogniska. Sprawdź czy pocisk nie jest pusty w środku albo czy nie jest lżejszy- to potwierdziloby że pod wpływem temperatury ołów wypłynął z pocisku.

Napisano

Jak wygląda spłonka? Jej brak tzn. jej wystrzał oznaczałby tezę przedstawioną przez bialawy. Może też to być radosna twórczość okopowa gdzie tylko jej wytwórca wiedział co to było

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie