Szczypi1 Napisano 31 Grudzień 2020 Napisano 31 Grudzień 2020 Witam. Panowie czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć coś o tym nożu. Jest to w 100% robota ręczna. Dzięki za pomoc.
Szczypi1 Napisano 2 Styczeń 2021 Autor Napisano 2 Styczeń 2021 Dzięki za pomoc nie zostaje nic innego jak kupić fajne etui naostrzyć i do boju
toyotomi Napisano 31 Grudzień 2020 Napisano 31 Grudzień 2020 Czołem. Jedno co można powiedzieć o tym nożu - niezależnie od technik produkcyjnych. To nóż ten z manufakturą w Złatouście - nie ma nic wspólnego. Logo manufaktury Złatoust - jakie by nie było - zawsze pisane cyrylicą - ЗЛАТОУСТ I chyba - ktoś / kogoś - w butelkę nabija. pzdr. stani
toyotomi Napisano 1 Styczeń 2021 Napisano 1 Styczeń 2021 Czołem. A tutaj - jednak - jest po rosyjsku. I w oryginale, z certyfikatem oryginalności, noża myśliwskiego - model "Valdai" - zawsze będzie napisane cyrylicą - jak wolisz - po rusku. Producent tego (i innych modeli) - Компания «АиР» w Złatouście Od 20-tu la klepie noże taktyczne, turystyczne, myśliwskie, jak i broń ozdobną. Firma należy do gildii mistrzów płatnerzy ze Złatousta. Możesz poczytać - https://zlatoust-air.ru/company/ A grawery tej kompanii - zawsze pisane są cyrylicą, niezależnie od modelu - np - -------------------------------------- To co powyżej prezentujesz, to podróba sprzedawana w sieci - rzecz jasna trochę taniej. Znam firmę, ale nie będę robił jej reklamy. pzdr. stani
Szczypi1 Napisano 1 Styczeń 2021 Autor Napisano 1 Styczeń 2021 Spójrz jeszcze proszę na napis cały brzmi ATKIN F ZLATOUST tylko „Z” jest przekreślone. Może to nie ma oznaczać producenta, bo Inicjały gościa który go zrobił to A.B.
Erih Napisano 1 Styczeń 2021 Napisano 1 Styczeń 2021 Postsowieckie nożoroby nader często "nawiązują" do najbardziej znanej i cenionej wytwórni na tych terenach. Taki chwyt marketingowy. W latach dziewięćdziesiątych tak sygnowanych wyrobów na bazarach było multum.
toyotomi Napisano 1 Styczeń 2021 Napisano 1 Styczeń 2021 Czołem. Pomalutku - trochę mieszasz w pojęciach. 1 godzinę temu, Szczypi1 napisał: Inicjały gościa który go zrobił to A.B. To tak nie działa - według prawideł oznaczeń na broni białej - to będzie numer egzemplarza i seria. Tutaj mamy fikcyjny "grawer" - udający jakiś oryginał. 1 godzinę temu, Szczypi1 napisał: napis cały brzmi ATKIN F ZLATOUST tylko „Z” jest przekreślone. To nie jest przekreślone "Z" - tylko skopane trawienie, maska puściła i zeżarło. A zasady oznaczeń producenckich - skompilowane - prawidłowo. ATKIN F - to nazwisko wykonawcy - dosyć popularne w Rosji. ZLATOUST - to siedziba wykonawcy. Rzecz jasna - to wszystko ma zabarwienie fikcji, dla jednego "garażowego scyzoryka" Oczywiste - 47067 szt, (w dwóch seriach) wykonanych przez F.Atkina, w sławnym (z produkcji broni białej) mieście - Złatoust. To prestiż porównywalny z lotem Gagarina w kosmos. ------------------------------ Choć byś zaklinał rzeczywistość - to nie wydusisz z tego noża nic konkretnego. Ktoś zmajstrował - może i funkcjonalny nóż - ale spaprał go "dekoracją". pzdr. stani
Pytanie
Szczypi1
Witam. Panowie czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć coś o tym nożu. Jest to w 100% robota ręczna. Dzięki za pomoc.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.