Skocz do zawartości

Artyleria motorowa i huzarzy estońscy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam serdeczną prośbę o opinie na temat dwóch innych przedwojennych odznak pułkowych używanych przez wojsko II RP, pod kątem ich autentyczności. Pierwsza  to 1 Pułk Artylerii Motorowej, natomiast druga to 1  Pułk Huzarów Estońskch. Nakrętki chyba nieoryginalne, a co do reszty – dość  dobrze wykonane, jednak nie rozwiewa to moich wątpliwości. Zwraca uwagę np. tarcza herbowa w przypadku odznak „estońskiej”, różniąca się w szczegółach od odznak tego pułku licytowanych na aukcjach (z sygnaturą).  

20201126_123841.jpg

1.JPG

2.JPG

4_105.jpg

3a.JPG

Napisano

" tarcza herbowa w przypadku odznak „estońskiej”, różniąca się w szczegółach od odznak tego pułku licytowanych na aukcjach (z sygnaturą). "

Tarcza, tak na początek, jest z brakiem- monogram.
A na wężu ani śladu czerwonej emalii.

Napisano
8 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

" tarcza herbowa w przypadku odznak „estońskiej”, różniąca się w szczegółach od odznak tego pułku licytowanych na aukcjach (z sygnaturą). "

Tarcza, tak na początek, jest z brakiem- monogram.
A na wężu ani śladu czerwonej emalii.

Wygląda jak odznaka z tego wątku, też bez monogramu. To może sugerować, że były różne wersje. Oczywiście przy założeniu ich autentyczności. 

Napisano

Co do nakrętki od odznaki 1 PAM to takowe nakrętki były dość popularne w replikach pojawiających się w latach 80-tych, posiadam orła "niby" wz. 19 i małego "furażerkowego" z takimi nakrętkami które to orły zakupiłem za przysłowiowe grosze "z pudła" pełnego takowych produkcji na pewnym targu staroci gdzieś tak pod koniec lat 80-tych.

Napisano

Na sąsiednim forum (IOH) jest wątek poświęcony podobnej odznace tego samego 1 PAM, zdaje się, że nawet  z identyczną nakrętką. Jednak niczego mi on nie rozjaśnił. Poza tym ślady zużycia na nakrętce (miejscowo starta powierzchnia przy rancie) mogą sugerować, że odznaka (bez 100% pewności, że dokładne ta) była noszona.Chyba, że to jakieś sztuczne przetarcie w celu postarzenia. Nie wykluczam też, że to kopia odznaki z lat 60, które wtedy były produkowane dla weteranów, często na oryginalnych matrycach. Chyba raczej nie jest to współczesna kopia, ale może się mylę.

http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=33871

Napisano

Szanowny Kolego lumenus, ja pisałem tylko o nakrętce (bo takowe nakrętki posiadam), co do samej odznaki to nie mam pojęcia, wygląda dobrze ale czy takowa oryginalna nie powinna być numerowana ?

Napisano

Ależ oczywiście rozumiem, że kolega odniósł się do nakrętki. Nie mam pojęcia, czy odznaka powinna być numerowana. Jeśli chodzi o kwestie oryginalności odznaki, to  założenia jestem sceptyczny. Nakrętka w istocie może sugerować lipne pochodzenie odznaki, choć słyszałem też, że takimi "współczesnymi" nakrętkami w minionych latach bardzo często uzupełniano braki oryginałów. Więc połączenie oryginalnej odznaki z powojenną niesygnowaną nakrętką też może się zdarzyć.

Napisano
6 minut temu, lumenus napisał:

Więc połączenie oryginalnej odznaki z powojenną niesygnowaną nakrętką też może się zdarzyć.

Oczywiście że tak.

Napisano

Jeszcze malutka uwaga co do nakrętki odznaki 1 PAM. W książce Henryka Wieleckiego i Rudolfa Sieradzkiego "Wojsko Polskie 1921-1939. Organizacja i odznaki kawalerii"  wydanej w 1997 r. na str.102-103 znajduje się opis odznaki 1 PAM z którego wynika iż odznaka była produkowana przez Adama Nagalskiego (Warszawa ul. Bielańska 16) i takowe sygnatury powinna zapewne posiadać oryginalna nakrętka tejże odznaki.

Napisano
6 minut temu, lumenus napisał:

Dziękuję za podpowiedź. Znalazłem informacje, że odznaki tego pułku robił też W. Buszek we Lwowie, a nawet grawerzy niemieccy.

Zgadzam się tylko ta produkcja niemiecka zapewne odnosi się do powojennych odznak 1 PAM ze składu 1 DPanc. PSZ na Zachodzie, zapewne były też produkcje brytyjskie, ja pisałem w "kontekście" odznaki sprzed 1939 r. O wytwórni W.Buszka ze Lwowa nic nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie