Radomri Napisano 23 Listopad 2020 Napisano 23 Listopad 2020 Dzień dobry, Chciałbym zidentyfikować jednostkę do której należał mój pradziadek. Jedyne informacje jakie posiadam to załączone zdjęcie, oraz że nie był to śląski pułk Ułanów. Pradziadek pochodził z Będzina w województwie śląskim. pozdrowienia, Radomir
Radomri Napisano 24 Listopad 2020 Autor Napisano 24 Listopad 2020 Quote Dziękuję serdecznie za identyfikacje. pozdrawiam, Radomir
Sedco Express Napisano 23 Listopad 2020 Napisano 23 Listopad 2020 39 minut temu, Radomri napisał: Dzień dobry, Chciałbym zidentyfikować jednostkę do której należał mój pradziadek. Jedyne informacje jakie posiadam to załączone zdjęcie, oraz że nie był to śląski pułk Ułanów. Pradziadek pochodził z Będzina w województwie śląskim. pozdrowienia, Radomir Wg mnie jest to ułan z 24 Pułku Ułanów (na patkach kołnierza oznaczenie pułku białe paski a w środku cienki żółty i biały otok na rogatywce) w ułance wz. 1917 (być może przeróbka ułanki niemieckiej) . Oczywiście mogę się mylić - niech to zweryfikują spece od mundurów
Sedco Express Napisano 23 Listopad 2020 Napisano 23 Listopad 2020 Całkiem możliwe - wąski pasek był czerwony a mundur obszyty białą lamówką
Sedco Express Napisano 23 Listopad 2020 Napisano 23 Listopad 2020 Też tak sądzę, że jest to ten mundur - dlatego napisałem o białych lamówkach.
Pytanie
Radomri
Dzień dobry, Chciałbym zidentyfikować jednostkę do której należał mój pradziadek. Jedyne informacje jakie posiadam to załączone zdjęcie, oraz że nie był to śląski pułk Ułanów. Pradziadek pochodził z Będzina w województwie śląskim.
pozdrowienia,
Radomir
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.