pif_paf_pyr_pyr Napisano 15 Sierpień 2020 Napisano 15 Sierpień 2020 Witam. Jak w tytule udostępniam zdjęcia i proszę o identyfikację lub odnośnik (link) do zbadania Historii danego przedmiotu. Interesuje mnie : 1.Z jakiego okresu może być wykonany przedmiot? 2. Czy jest znany rejestr ilości wykonanych sztuk? 3.Więcej wiadomości o Zegarmistrzu i jego pracy. 4.Czy warto interesować się aukcją i sprzedażą zegarka, czy lepiej zachować go dla potomnych jako pamiątka rodzinna? Jak po wyżej wspomniałem , jest to pamiątka rodzinna po prapradziadku , mieszkańcu Oliwy jeszcze przed pierwszą wojną. Zegarek jest nie nakręcany od wielu lat i nie ma pewności czy jest sprawny. Nie chciałbym go w jakikolwiek sposób uszkodzić , dla tego nie próbuję nawet go nakręcać.
pif_paf_pyr_pyr Napisano 20 Sierpień 2020 Autor Napisano 20 Sierpień 2020 Czy ktoś z forumowiczów jest mi w stanie powiedzieć co jest napisane na tarczy ? To znaczy imię i nazwisko mistrza, próbuję na wszystkie sposoby rozszyfrować, lecz nie jestem za pan brat z dawną kaligrafią. Mam wątpliwości jakie są to litery. Ostatnią próbę jaką Googlałem było Johann Graff , zaowocowało to takim tropem: http://www.uhrmacherverzeichnis.de/index.php?request=ClockMaker/showDetails&id=6830&PHPSESSID=924f1044c937c661b4206e2b8aa08ece Czy dobrze kombinuję jak na laika , który ma tylko do dyspozycji Szanowne Forum Odkrywca i Dr Google???
pif_paf_pyr_pyr Napisano 20 Sierpień 2020 Autor Napisano 20 Sierpień 2020 Barbapapa czy może masz jakieś inne informację? Wyżej zadałem wiele pytań, jeśli możesz mnie nakierować chociaż
pif_paf_pyr_pyr Napisano 20 Sierpień 2020 Autor Napisano 20 Sierpień 2020 ,,Johannes Czapp Danzig, Kohlengasse 4" Czy ktoś może wiedzieć jak ta ulica się dziś nazywa??? Od jutra będę w Gdańsku aż do poniedziałku , jestem ciekawy czy się zachował jakiś ślad.
majsterr Napisano 21 Sierpień 2020 Napisano 21 Sierpień 2020 Zegarek z lat 1910- 1920.Wartość materialna niewielka,jako pamiątka rodzinna/sentymentalna wdg czucia.Nie jest to chronometr tylko zegarek kieszonkowy.Koperta niklowa badz też alpakowa.Aby określić czy to manufaktura szwajcarska czy niemiecka należałoby go otworzyc i podesłać fotki mechanizmu.Tarcza porcelanowa,wskazówki nieoryginalne.Pozdrawiam Marcin
Pytanie
pif_paf_pyr_pyr
Witam. Jak w tytule udostępniam zdjęcia i proszę o identyfikację lub odnośnik (link) do zbadania Historii danego przedmiotu.
Interesuje mnie :
1.Z jakiego okresu może być wykonany przedmiot?
2. Czy jest znany rejestr ilości wykonanych sztuk?
3.Więcej wiadomości o Zegarmistrzu i jego pracy.
4.Czy warto interesować się aukcją i sprzedażą zegarka, czy lepiej zachować go dla potomnych jako pamiątka rodzinna?
Jak po wyżej wspomniałem , jest to pamiątka rodzinna po prapradziadku , mieszkańcu Oliwy jeszcze przed pierwszą wojną.
Zegarek jest nie nakręcany od wielu lat i nie ma pewności czy jest sprawny.
Nie chciałbym go w jakikolwiek sposób uszkodzić , dla tego nie próbuję nawet go nakręcać.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.