edifil Napisano 2 Sierpień 2020 Napisano 2 Sierpień 2020 Wykopałem koc z okresu między wojennego na pograniczu warmj i mazur okolice Reszla ,co oznaczają pieczęcie na kocu i list przewozowy z adresem i nazwiskiem
arklas Napisano 3 Sierpień 2020 Napisano 3 Sierpień 2020 Pieczęć w kształcie soczewki ma napisy: Krankentransport / Stadt Neukölln Neukölln to od 1920 dzielnica Berlina, a do 1912 nazywał się Rixdorf, więc jeśli to o to miasto chodzi, to mamy datowanie.
balans Napisano 4 Sierpień 2020 Napisano 4 Sierpień 2020 Wygląda na trofiejny z jakiejś jednostki sanitarnej. Pod koniec wojny Niemcy w takie koce zawijali swoich umarlaków i pakowali do papierowych, smołowanych worków...
balans Napisano 4 Sierpień 2020 Napisano 4 Sierpień 2020 Zapomniałem dodać, że pieczątki wyglądają na cywilne, nie wojskowe.
Pytanie
edifil
Wykopałem koc z okresu między wojennego na pograniczu warmj i mazur okolice Reszla ,co oznaczają pieczęcie na kocu i list przewozowy z adresem i nazwiskiem
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.