dekoracjee 0 Posted March 29, 2020 (edited) Witam czy ktoś może pomóc w identyfikacji pieczęci ? Pierwszy wyraz wychodzi mi воитъ trzeci tak jakby Минск z reszta już gorzej mogę odczytać pojedyncze litery. Pieczęć z mosiądzu. Dziekuje za wszystkie sugestie. Ps zdjecia wykonane w lusterku Edited March 29, 2020 by dekoracjee Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barbapapa 171 Posted March 29, 2020 A może na początek tak po prostu wykonać pieczęć (plastelina, kolorowy wosk ze świecy itp. materiały)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tyr 301 Posted March 29, 2020 Herb podobny do Guberni Lubelskiej. Prawdopodobnie jakaś urzędnicza al nie jestem w stanie przeczytać. Podczyść ale bez przesady literki. Zobacz czy tarcza coś w podobie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dekoracjee 0 Posted March 29, 2020 Próbowałem odbijać ale efekt jak widać. Sprobuje cos jeszcze podczyscic trochę się obawiam żeby nie uszkodzić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barbapapa 171 Posted March 29, 2020 drugie słowo wygląda jak "гминЫ" więc prawdopodobnie pierwsze to jakiś tytuł urzędniczy... Quote Share this post Link to post Share on other sites
abcd 43 Posted March 29, 2020 Wojt gminy ........ , ..........ujezd czyli powiat. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dekoracjee 0 Posted March 29, 2020 Herb gubernii Warszawskiej. Po dokładnym przyjrzeniu się widać charakterystyczne kłosy na dole. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barbapapa 171 Posted March 29, 2020 btw. gdzie znalezione, może pomoże? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barbapapa 171 Posted March 29, 2020 mnie wychodzi: wójt gminy mińsk, obwód (może rzeczony powiat) mińsk słowo mińsk jest dwa razy powtórzone a w słowie "уeзд" (ostatni wyraz) zabrakło miejsca na ostatnią literę Quote Share this post Link to post Share on other sites
dekoracjee 0 Posted March 29, 2020 7 godzin temu, Barbapapa napisał: btw. gdzie znalezione, może pomoże? Z tego co wiem to okolice wsi Barcząca, co by potwierdzało tezę dzięki wielkie za pomoc ! Quote Share this post Link to post Share on other sites