Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Zycho napisał:

Ale był też czas że te samochody otrzymywały tablice wojskowe. Stąd liczna grupa Polskich Fiatów 508, 518 w cywilnych wersjach na numerach wojskowych. Zresztą była za to jakaś ulga w podatku drogowym.

Chyba nie, pojazdy będące prywatną własnością kadry miały numery cywilne, ale był wypłacany dodatek za użytkowanie pojazdu w celach służbowych, zresztą pojazdy te podlegały mobilizacji oczywiście po spełnieniu kryteriów dla pojazdów potrzebnych wojsku. Cywilne wersje PF 508 i 518 oraz inne pojazdy n.p. Chevrolet Master (oczywiście na numerach wojskowych) jak najbardziej były wykorzystywane przez WP (pomijam tu Kolumnę Samochodową GISZ) n.p. w Dowództwach Okręgów Korpusów lub przez dowódców wielkich jednostek, nie wszędzie musiały a nawet być nie mogły wersje uterenowione PF 508 i 518.

Edytowane przez Edmundo
Napisano
51 minut temu, Szary_PL napisał:

Czy jest jakiś sens w tym żeby tak się rozdrabniać z tematami? Większość z tych zdjęć jest już w wątku o ciężarówkach WP.

No tak, ale tam trzeba wyszukiwać foty z samochodami "pułkowymi". W sumie to forum dyskusyjne i może to i dobrze że jest taka "drobnica", każdy sobie coś tam wynajdzie w swoim "ogródku". Mi to pasuje.

Napisano (edytowane)

Dzięki Edmundo. Do tej pory nie zaglądałem do wątku o ciężarówkach, ale zajrzę, aby nie robić dubletów ?  Myślę, że do tej pory umieszczone tutaj w większości nie pokrywają się z umieszczonymi tam.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciężarówka 9 PSK na ćwiczeniach w latach trzydziestych.

sam 9psk.JPG

Edytowane przez formoza58
Napisano
20 godzin temu, Szary_PL napisał:

Czy jest jakiś sens w tym żeby tak się rozdrabniać z tematami? Większość z tych zdjęć jest już w wątku o ciężarówkach WP.

Okazuje się, że są dwie części wątku o ciężarówkach WP. Przejrzałem wczoraj obie i z tą ilością dubletów to naprawdę lekka przesada. Dubletów jest 6 na 30 ? . 

Napisano

Ciężarówka 1 PSK na koszarowym placu ćwiczeń w pierwszej połowie lat trzydziestych. Chyba nikt się jeszcze nie spodziewał, jak tutaj się zaroi od " koni mechanicznych"  ?  

sam 1psk w kosz2.JPG