mrj1979 Napisano 27 Marzec 2020 Napisano 27 Marzec 2020 Witam znalazłem taką szable. Rękojesc dorobiona z rogu jelenia co to za szabla samoruba czy stara jakas brak sygnatur czy coś warta proszę o info.
toyotomi Napisano 28 Marzec 2020 Napisano 28 Marzec 2020 Czołem. Szabla w całości - jak piszesz - "samoróba". Czyli współczesny wyrób rzemieślniczy. pzdr. stani
toyotomi Napisano 28 Marzec 2020 Napisano 28 Marzec 2020 Czołem. 27 minut temu, Tyr napisał: pochwa czasem nie jest z pruskiej? ...której...??? pzdr. stani
toyotomi Napisano 28 Marzec 2020 Napisano 28 Marzec 2020 Czołem. Pochwa - moim zdaniem - również klepana współcześnie. Z tego co można na zdjęciach zobaczyć - choć niewiele - to jest zbyt "płaska". Z "rantem" po formowaniu na kowadle, bez modelowych prawideł. A co do M 1848 artyleryjskiej - to nawet podobna, chociaż brakuje dolnej ryfki. Krótka analiza - 1 - Artilleriesäbel M 1848 posiadały pochwy z dwoma ryfkami i ruchomymi brajcarkami. 2 - po rozporządzeniu AOK z 10.01.1895 roku - w sprawie zmiany troczenia szabel do siodeł. usunięto dolną ryfkę, natomiast górną zamieniono na stały brajcarek. 3 - 07.05.1896 wprowadzono nowy model - Artilleriesäbel n/A - nazywaną M 1896. Z M 1848 wzięto rozwód - przerabiano, skracano, oprawiano wg, nowych norm. Jeżeli zachowała by się "stara pochwa" - 1 - mocowanie brajcarka w ryfce - formowano w "baryłkę" - nie w "kulę" 2 - żadna pochwa pruskich szabel, nie mała takiego profilu mocowania brajcarka - "w kulkę" 3 - pomijając kształt brajcarka. pzdr. stani PS Szkoda, że nie widać ostrogi
Pytanie
mrj1979
Witam znalazłem taką szable. Rękojesc dorobiona z rogu jelenia co to za szabla samoruba czy stara jakas brak sygnatur czy coś warta proszę o info.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.