RESTY Napisano 4 Grudzień 2019 Napisano 4 Grudzień 2019 Księgarnia Odkrywcy, KPE Eksplorer oraz PHU Restyling zapraszają na spotkanie/prelekcje z Olafem Popkiewiczem , znanym archeologiem i poszukiwaczem , współtwórcą programu emitowanego w tv Polsat Play "Poszukiwacze historii " Spotkanie odbędzie się w Księgarni odkrywcy ul Narutowicza 46 w Łodzi - 17 grudnia 2019(wtorek) o godzinie 18:00. Wstęp wolny
RESTY Napisano 6 Styczeń 2020 Autor Napisano 6 Styczeń 2020 1 część zapisu spotkania z Olaf Popkiewicz które odbyło się w Księgarnia Odkrywcy 17 grudnia 2019 roku w Łodzi. https://www.youtube.com/watch?v=PthqP5xYbP0 2 część : https://www.youtube.com/watch?v=j7bEzXy-WuA&t=940s Na kolejne spotkanie z historią w tle zapraszamy do Łodzi już 8 stycznia 2020 na godzinę 17:00 również do Księgarni Odkrywcy . Tematem najbliższego spotkania będą poszukiwania śladów bitwy pod Wagram
les05 Napisano 6 Styczeń 2020 Napisano 6 Styczeń 2020 Ale szanowny prelegent powiedział kiedy i gdzie nie spotkał tygrysa?
RESTY Napisano 9 Styczeń 2020 Autor Napisano 9 Styczeń 2020 W dniu 6.01.2020 o 22:34, les05 napisał: Ale szanowny prelegent powiedział kiedy i gdzie nie spotkał tygrysa? Posłuchaj , obejrzyj zapis jest udostępniony
miroslav Napisano 9 Styczeń 2020 Napisano 9 Styczeń 2020 Cenię widoczne w filmiku emocje i zaangażowanie w temat . Należy uszanować talent domorosłych mechaników zmieniających złom w narzędzia . Pamiętam czas gdy wiele sprzętu w rodzinnym gospodarstwie pochodziło z pobojowiska . Oczywiście mieli obok spalonego domu swój własny czołg do rozbiórki . Nawet domyślam się gdzie pozostałości broni Dziadek zdeponował . Choć nikt obecnych zabudowań nie będzie dla sprawdzenia rozbierał . Rozmawiałem z żołnierzem KBW , opowiadał jak "rozbrajali " Chłopów . Też bym zarył głęboko ... W zasadzie mam pytanie ...Dziadek wspominał że pochował 2 żołnierzy obok drogi ,może pora by znaleźli godniejsze miejsce spoczynku ?
bjar_1 Napisano 9 Styczeń 2020 Napisano 9 Styczeń 2020 Jak wiesz gdzie leżą, to pisz do Fundacji "Pamięć".
miroslav Napisano 10 Styczeń 2020 Napisano 10 Styczeń 2020 Najszybciej poszło z ustaleniem losów czołgu . Zabrali w 1952 . Mogiły .. może dla Was to oczywiste dla mnie nieco zaskakujące. Żadne służby wojskowe nie zebrały poległych . Niemcy bo nie mogli , Rosjanie bo nie . W efekcie poległych obu stron chowała okoliczna ludność . Tam gdzie było blisko Rosjanie trafili na cmentarz parafialny później zostali przeniesieni na cmentarz wojenny . Reszta została pochowana na miejscu . Czyli takich nieoznaczonych mogił obu stron jest w okolicy wiele . Lokalizację odnoszącą się do mojego wcześniejszego wpisu ustaliłem i przekażę fundacji .
bjar_1 Napisano 10 Styczeń 2020 Napisano 10 Styczeń 2020 Jeszcze trochę poleżą, ale ich w końcu zgarną. Jakie województwo?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.