RESTY Napisano 4 Grudzień 2019 Share Napisano 4 Grudzień 2019 Księgarnia Odkrywcy, KPE Eksplorer oraz PHU Restyling zapraszają na spotkanie/prelekcje z Olafem Popkiewiczem , znanym archeologiem i poszukiwaczem , współtwórcą programu emitowanego w tv Polsat Play "Poszukiwacze historii " Spotkanie odbędzie się w Księgarni odkrywcy ul Narutowicza 46 w Łodzi - 17 grudnia 2019(wtorek) o godzinie 18:00. Wstęp wolny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESTY Napisano 6 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2020 1 część zapisu spotkania z Olaf Popkiewicz które odbyło się w Księgarnia Odkrywcy 17 grudnia 2019 roku w Łodzi. https://www.youtube.com/watch?v=PthqP5xYbP0 2 część : https://www.youtube.com/watch?v=j7bEzXy-WuA&t=940s Na kolejne spotkanie z historią w tle zapraszamy do Łodzi już 8 stycznia 2020 na godzinę 17:00 również do Księgarni Odkrywcy . Tematem najbliższego spotkania będą poszukiwania śladów bitwy pod Wagram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 6 Styczeń 2020 Share Napisano 6 Styczeń 2020 Ale szanowny prelegent powiedział kiedy i gdzie nie spotkał tygrysa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Styczeń 2020 Share Napisano 6 Styczeń 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESTY Napisano 9 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2020 W dniu 6.01.2020 o 22:34, les05 napisał: Ale szanowny prelegent powiedział kiedy i gdzie nie spotkał tygrysa? Posłuchaj , obejrzyj zapis jest udostępniony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 9 Styczeń 2020 Share Napisano 9 Styczeń 2020 Cenię widoczne w filmiku emocje i zaangażowanie w temat . Należy uszanować talent domorosłych mechaników zmieniających złom w narzędzia . Pamiętam czas gdy wiele sprzętu w rodzinnym gospodarstwie pochodziło z pobojowiska . Oczywiście mieli obok spalonego domu swój własny czołg do rozbiórki . Nawet domyślam się gdzie pozostałości broni Dziadek zdeponował . Choć nikt obecnych zabudowań nie będzie dla sprawdzenia rozbierał . Rozmawiałem z żołnierzem KBW , opowiadał jak "rozbrajali " Chłopów . Też bym zarył głęboko ... W zasadzie mam pytanie ...Dziadek wspominał że pochował 2 żołnierzy obok drogi ,może pora by znaleźli godniejsze miejsce spoczynku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 9 Styczeń 2020 Share Napisano 9 Styczeń 2020 Jak wiesz gdzie leżą, to pisz do Fundacji "Pamięć". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 10 Styczeń 2020 Share Napisano 10 Styczeń 2020 Najszybciej poszło z ustaleniem losów czołgu . Zabrali w 1952 . Mogiły .. może dla Was to oczywiste dla mnie nieco zaskakujące. Żadne służby wojskowe nie zebrały poległych . Niemcy bo nie mogli , Rosjanie bo nie . W efekcie poległych obu stron chowała okoliczna ludność . Tam gdzie było blisko Rosjanie trafili na cmentarz parafialny później zostali przeniesieni na cmentarz wojenny . Reszta została pochowana na miejscu . Czyli takich nieoznaczonych mogił obu stron jest w okolicy wiele . Lokalizację odnoszącą się do mojego wcześniejszego wpisu ustaliłem i przekażę fundacji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Styczeń 2020 Share Napisano 10 Styczeń 2020 Jeszcze trochę poleżą, ale ich w końcu zgarną. Jakie województwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.