Harpagan Napisano 7 Wrzesień 2019 Napisano 7 Wrzesień 2019 Witam Co to może być siekiera czy toporek? Znalezione w lesie.
toyotomi Napisano 8 Wrzesień 2019 Napisano 8 Wrzesień 2019 Czołem. 7 godzin temu, Harpagan napisał: siekiera czy toporek? Cechy konstrukcyjne przemawiają za tym, że - jest to toporek. Zgrabne żelazo do lżejszych prac leśnych. W porównaniu z siekierką bardziej ergonomiczne i wydajne. pzdr. stani
bert.F Napisano 8 Wrzesień 2019 Napisano 8 Wrzesień 2019 topór zwyczajny do prac ciesielskich , posiada szczelinę do wyciągania gwożdzi
czestar Napisano 8 Wrzesień 2019 Napisano 8 Wrzesień 2019 Najsampierw to zrób mu elektrolize,może ma jakieś sygnatury.
toyotomi Napisano 8 Wrzesień 2019 Napisano 8 Wrzesień 2019 Czołem. 45 minut temu, bert.F napisał: topór zwyczajny do prac ciesielskich Robercie - żelazo o długości ostrza 12 cm - nie da rady być toporem, a jedynie toporkiem. Poza tym topory / toporki ciesielskie posiadają ostrza proste. A szczelina o której piszesz, nie służy do wyciągania gwoździ - nie ten profil. ---------------------------------------- Żelazo toporka do prac ogólnych - zastępujących siekierę. pzdr. stani
toyotomi Napisano 8 Wrzesień 2019 Napisano 8 Wrzesień 2019 Co wcale nie przeszkadza - w bogactwie słownictwa polskiego - - aby dla mniejszego narzędzia użyć zdrobnienia słownego. Tym bardziej, jeżeli funkcjonują urządzenia o znacznych rozmiarach. ------------------ Dla przykładu - używamy określeń - toporek strażacki, toporek surwiwalowy - itd. nie nazywając tego sprzętu - toporami.
Harpagan Napisano 8 Wrzesień 2019 Autor Napisano 8 Wrzesień 2019 Witam Na wstępie dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Niestety po elektrolizie nie znalazłem żadnych sygnatur, uwidocznił się otwór chyba do wyciągania gwoździ tak ja sugerował bert.F. Dziękuje jeszcze raz Toyotomi za 100% wyczerpującą odpowiedz
bert.F Napisano 9 Wrzesień 2019 Napisano 9 Wrzesień 2019 20 godzin temu, toyotomi napisał: Czołem. Robercie - żelazo o długości ostrza 12 cm - nie da rady być toporem, a jedynie toporkiem. Poza tym topory / toporki ciesielskie posiadają ostrza proste. A szczelina o której piszesz, nie służy do wyciągania gwoździ - nie ten profil. ---------------------------------------- Żelazo toporka do prac ogólnych - zastępujących siekierę. pzdr. stani topór to nie siekiera, inna budowa i przeznaczenie. Proste ostrza posiadają topory służące do wygładzania powierzchni np. bala,topory mniejsze służą do prac ciesielskich , wykonywanie zaciosów, czopów, wbijania gwożdzi itp prac
Pytanie
Harpagan
Witam
Co to może być siekiera czy toporek?
Znalezione w lesie.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.