Skocz do zawartości
  • 0

chromowany bagnet k-98?

Ziele77XXL

Pytanie

Napisano

Witam, jestem " nowy" na forum, pasjonat broni, strzeleckiej i jej uzupełnienia w bagnety, XX wieku. Stałem sie przypadkowym właścicielem bagnetu: chromowanego, z wejściem normalnym mauserowskim. Wymiary bagnetu już nie K 98. Długość klingi 23 cm, szerokość 2,3 cm, długość rękojeści 12,5 cm. Niby wszystko wskazuje na kopię, ale stan.....taki nie do końca. Może wymiary wskażą ewentualne pochodzenie ?

WP_20190906_15_20_15_Pro.jpg

WP_20190906_15_20_23_Pro.jpg

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 6.09.2019 o 22:12, Ziele77XXL napisał:

Myslisz, że ktoś zadał sobie tyle zachodu, żeby skracać i dopasowywać bagnet do pochwy ? Oczywiście akademicko zapytuję ?

Jak najbardziej. Tak jak napisał "Cyrograf15" było to kiedyś modne.

Pozdrawiam.

Paweł

Napisano

...może jakbym go rozkręcił, to kto wie ?  Kurczę, rzecz fajna, ale bez wiadomej historii. Nawet jeśli już ktoś to spieprzył, to dobrze by było wiedzieć, kto, z czego i dlaczego? Właśnie ta historia mnie tak intryguje. Niestety, potrzebna byłaby mechaniczna ingerencja; nakrętki nadwerężone czasem, łby śrub trudne do wykorzystania śrubokręta. Nie mam teraz suwmiarki, ale mam wrażenie, że wymiarowo rożni się od Perkuna, od K98, nawet od ks 98. Dopiero zaczynam zagłębiać się w " bagnety" i tak na oko nie widzę tego co Wy, Panowie widzicie na pierwszy rzut.

Napisano

Witam.

Wydaje mi się, że jest to standardowy bagnet k98 tylko, że szlifowany (również obcięty) a następnie nałożona na niego jakaś warstwa (nikiel, chrom?). Wydaje mi się, że został skrócony, gdyż pochwa nie jest od niego. Bardziej bym stawiał na bagnet do Mannlichera (Twój bagnet po prostu musiał się do niego zmieścić ? ).

Pozdrawiam.

Paweł

Napisano
56 minut temu, pawel_breslau napisał:

Witam.

Wydaje mi się, że jest to standardowy bagnet k98 tylko, że szlifowany (również obcięty) a następnie nałożona na niego jakaś warstwa (nikiel, chrom?). Wydaje mi się, że został skrócony, gdyż pochwa nie jest od niego. Bardziej bym stawiał na bagnet do Mannlichera (Twój bagnet po prostu musiał się do niego zmieścić ? ).

Pozdrawiam.

Paweł

Myslisz, że ktoś zadał sobie tyle zachodu, żeby skracać i dopasowywać bagnet do pochwy ? Oczywiście akademicko zapytuję ?

Napisano

Szkoda, że nie wrzuciłem fotki klingi od góry, bo tam widać metal. Inaczej niż w K 98, gdzie ebonit zakrywa na okrągło wszystko. Tu jest tak, że stal przepołowią r rękojeść.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie